Az USA hajókat küld a magyar katonáknak

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka sajtótájékoztatót tart a Black Swan 2021 elnevezésû nemzetközi különleges mûveleti gyakorlat bemutatója után Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison 2021. május 12-én. Korom Ferenc elmondta, hogy a gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó "regionális különleges mûveleti komponens parancsnokság" elérje a kezdeti mûveleti képességet. MTI/Mészáros János
not image

Borbély Fanni

2021. május 16. - 21:14

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka jelentette be, hogy a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárja három darab SOC-R folyami gyorsnaszádot fog rendszeresíteni.

A bejelentés csütörtökön történt meg Szolnokon, a dandár támaszpontján, miután megtartották a Black Swan 2021 hadgyakorlatot. A portfolio.hu a Magyar Nemzet nyomán azt írja, az Egyesült Államok Excess Defense Articles (EDA) program keretein belül biztosítja Magyarország számára a három új hajót, melynek lényege, hogy kedvező áron vagy segély formájában biztosítsanak felújított haditechnikai eszközöket a szövetséges országoknak.

A hajó egyébként egy egészen magas árkategóriájú jármű, használtan például 140 ezer dollár (41 millió forint) környékén lehet megvásárolni. Az SOC-R (Special Operations Craft – Riverine – vagyis Különleges Műveleti Vízi Jármű – Folyami) egy különleges műveleti egységek számára kifejlesztett, gyors és könnyű naszád, melyeket kifejezetten folyami műveletekhez terveztek.

Mind földi, mind légi úton szállíthatók, s úgy alakították ki őket, hogy akár C-130-as közepes szállító-repülőgépekkel is be lehessen őket juttatni a műveleti térségbe, továbbá, hogy MH-47-es szállítóhelikopterekkel is ki lehessen őket vonni. Végsebességük 40 csomó (74 km/h), melyet két Yanmar 6LY2M-STE dízelmotor hajt, hatótávolságuk pedig 125 tengeri mérföld (231 kilométer).

Kezelőszemélyzetük négy főből áll, emellett nyolc lövészt és felszerelésüket is képesek szállítani, alapvető fegyverzetüket két GAU-17-es gatling-géppuska, egy 12,7 milliméteres (50-es kaliber) M2HB géppuska, két 7,62 milliméteres, M240B géppuska és két Mk 19-es, 40 milliméteres gránátvető alkotja. A Black Swan gyakorlaton szereplő hajók fegyverzete némiképp eltért ettől a konfigurációtól, ugyanis ezeken a hajókon négy M240-es géppuska és egy GAU-17-es géppuska látható.