Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Az USA fellép a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszak ellen

MTI/EPA/Oliver Contreras / POOL
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök megerősíti a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatokat Ukrajnában, és más háborús övezetekben is.

Az Egyesült Államok elnöke hétfőn aláírta azt a memorandumot, mely a nemi erőszak, mint háborús fegyverként való alkalmazása ellen kíván fellépni, és amit egyre gyakrabban tapasztalnak világszerte.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Az amerikai álláspont szerint a nemi erőszak ezentúl az emberi jogok súlyos megsértésének minősül, amely szankciókat és más intézkedéseket von maga után a külföldi elkövetőkkel szemben.

A memorandum arra utasítja a külügyminisztériumot, hogy a külföldi szereplőkkel szembeni szankciók és egyéb büntetések érvényesítésénél a szexuális erőszakos cselekményeket a többi súlyos emberi jogi visszaéléssel azonos mértékben vegyék figyelembe.

Az Egyesült Államok politikája korábban is lehetővé tette ezt, ugyanakkor nem használták általános jelleggel a szankcionálást. Az USA lépése azt követően történt, hogy az ENSZ figyelmeztetett: Ukrajnában egyre elterjedtebb a háborús övezetekben előforduló szexuális erőszak.

Linda Thomas Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete korábban az ukrán civilek ellen elkövetett atrocitásokról szóló jelentéseket idézte, beleértve a „szexuális erőszakról szóló szörnyű beszámolókat” – írja a Sky News.