Dollár
397,19 Ft
Euró
419,12 Ft
Font
489,06 Ft
Bitcoin
17,169 $

USA: a döntéshozatal előtt szükség van minden információra az Északi Áramlat ügyében

Fotó: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tisztviselő úgy véli, a jelenlegi helyzetben türelmesnek kell lenniük, miközben a vizsgálatok eredményeire, valamint a hírszerzéstől és a szövetségesektől származó adatokra várnak.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója egy újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, miszerint az amerikai hatóságok minden információt összegyűjtenek, mielőtt végleges döntést hoznának az Északi Áramlat vezetékeken történt robbanásokról.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Elmondása szerint a szivárgás forrásához való eljutás is nehézséget jelent a hatóságok számára, enélkül azonban nem lehet lezárni a nyomozást, tehát türelmesnek kell lenniük, miközben a vizsgálatok eredményeire, valamint a hírszerzéstől és a szövetségesektől származó adatokra várnak.

Majd Sullivan kiemelte, minden olyan felvetés és kijelentés, amely Oroszországtól származik, s állítja, hogy az Egyesült Államok és más országok felelősek a gázvezetékek szivárgásáért, „teljes mértékben hamis” – írta a TASS.

Ezt követően kérdésként tették fel számára, vajon hány olyan ország lehet, amely képes lenne egy efféle támadás végrehajtására, mire azt felelte, hogy „nem sok”, bár a rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy ez valóban egy szabotázs akció volt.

„Mindez az óceán alatt, 70-80 méter mélyen történhetett, amelynek elvégzéséhez kellhet némi kifinomultság, de a tények tudatának hiányában nem tudom megmondani, hogy ki és miért tehette. Amint ez megvan, el tudjuk majd dönteni, hogyan tovább” – mondta.

Az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékeken történtekkel kapcsolatban a svéd szeizmológusok megállapították, hogy két robbanás is történt a helyszínen, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig a Nyugatot okolta a kialakult helyzetért.

„Mindenki számára világos, hogy ki profitál ebből. Pontosan ugyanaz felelős érte, aki hasznot tud húzni belőle” – hangsúlyozta, amellyel az Egyesült Államokra célzott, mint ahogyan Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő is ezt tette.