Az USA cáfolta az ukrajnai biolaborokról szóló orosz állításokat

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 14. - 06:02

Az Egyesült Államok ENSZ-képviselőjének helyettese nevetségesnek tartja a vádakat.

„Ma reggel olyan fantáziadús állításokat hallottunk mérgezett bankjegyekről, pszichiátriai foglyok titkos kezeléséről, titoktartási megállapodásokról, amik mintha csak egy rossz kémregényből származnának” – mondta Richard Mills.

Az Egyesült Államok továbbra is úgy véli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott orosz dokumentumok nem támasztják alá az Ukrajnában folytatott katonai biológiai tevékenységről szóló vádakat – írta meg az orosz TASZSZ hírügynökség.

Korábban az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov vezérőrnagy kijelentette, hogy az orosz erők olyan bizonyítékokat tártak fel Ukrajnában, melyek arra utalnak, hogy a Pentagon által pénzelt laborokban különböző veszélyes kórokozókkal, többek között pestissel és lépfenével kísérleteztek.

Ennél egy fokkal hihetőbbek Igor Kirillov állításai, mely szerint amerikai szakemberek a nemzetközi biztonsági protokollokat megkerülve fejlesztenek és tesztelnek új hatóanyagokat Ukrajnában.

Az orosz sugár-, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője úgy véli, hogy az USA kormánya a szövetségi költségvetésből biztosít pénzügyi hozzájárulást a katonai-biológiai kutatásokra, melyekben nagy gyógyszergyártók is részt vesznek.