Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Az USA kész azonosítani a bucsai mészárlás felelőseit

Fotó: Civilek nejlonzsákban lévő holttestek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket. MTI/AP/Rodrigo Abd
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az amerikai kistisztviselő arról beszélt, hogy az USA képes azonosítani azokat az orosz egységeket, melyek felelősek lehetnek a bucsai atrocitásokért.

Az egész világot bejárták azok a fotók és videók, melyek a kegyetlenül megölt, kivégzett emberekről készültek Bucsában. Hatalmas felháborodást keltettek ezek a felvételek, rengeteg a civil áldozat, és több oldalról is nyomozást indítottak az ügyben.

Oroszország is vizsgálatot akar, miközben egy amerikai tisztviselő, aki birtokában van a legfrissebb információknak, a CNN-nek azt mondta, az USA képes lesz azonosítani azokat az orosz egységeket, melyek a Bucsában elkövetett atrocitásokat hajthatták végre.

Úgy tudni, hogy az érintett azonosítani abszolúte prioritást élvez az amerikai hírszerzés számára, akik egy ideje minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak arra, hogy sikerrel járjanak. Gyűjtik és elemzik az információkat, és az USA már a szűkítés pontján tart.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy Ukrajnára bízzák-e az ügyet, és az sem biztos, hogy az USA nyilvánosan be fogja jelenteni, mire jutott a nyomozás során. Az azonban biztos, hogy az amerikai szakértők elemzik a lehetséges jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az atrocitások idején több orosz egység vagy harcosokból álló csoport Bucsában tartózkodott. Igyekeznek kideríteni, hogy ennek egy kivonulás alatt áll orosz egységhez van köze, vagy egy másikhoz, ami épp akkor érkezett a területre.