Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

Szakértők: az USA pontosan tudni fogja, amikor Oroszország atomcsapásra készül

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készített képen tesztindítást végeznek a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétával az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti ûrrepülõtérrõl 2022. április 20-án. Az orosz védelmi tárca szerint a Szarmat a világ legnagyobb hatóerejû és legnagyobb hatótávolságú rakétája. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
not image

Nagy Noel

2022. október 2. - 22:53

Az atomfegyverekre szakosodott harcászati szakértők között konszenzus van abban, hogy senkit nem fog meglepetésként érni, amennyiben Putyin tényleg meglépi az elképzelhetetlent és „megnyomja a piros gombot”.

A szakértők szerint ugyanis az Egyesült Államok még időben tudomást szerezhet arról, hogy Moszkva atomfegyverek használatát készíti elő, ezért adott estben nem fog senkit meglepetésként érni, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint Ukrajnában ezt bevetik – idézte az AFP.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

Vlagyimir Putyin már többször is beszélt arról, hogy adott esetben atomfegyverekhez fognak nyúlni, ha Oroszország létét vagy területi integritását veszélybe sodorják. Ez a pénteki események tükrében viszont kifejezetten veszélyes helyzetet teremt.

Mint ismeretes, Moszkva egy kamunépszavazás keretében Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyéket az Orosz Föderációhoz csatolta, így a saját olvasatukban ezek már az orosz területi integritás védelme alá tartoznak – noha ezt senki más nem ismeri el.

Elképzelhető azonban, hogy nem is kell elismerni, mert jelen esetben csak az fog számítani, hogy Putyin ezt hogyan értelmezi – amennyiben pedig az ukrán ellentámadásokat ezek alapján orosz területi támadásként értik, az orosz nukleáris doktrina lehetővé teszi az atomfegyver-használatot.

A szakértők szerint amennyiben eddig eszkalálódik a helyzet, akkor kisebb, úgynevezett „taktikai” atomfegyvereket használhatnak, amelyeket rövid hatótávú Iszkander ballisztikus rakétákkal juttathatnak el a célpontig.

A katonai elemzők egyelőre egyetértenek abban, hogy jelenleg semmi nem utal arra, hogy Putyin erre készülne, valamint a legtöbben ezt üres fenyegetőzésnek tartják, minden nyugati titkosszolgálat éberen figyeli a veszélyt.

Pavel Podvig, az ENSZ Leszerelés-kutatási Intézetének vezető kutatója a francia hírügynökségnek elmondta, egyértelmű lesz, ha megkezdődnek a támadás előkészületei, ugyanis pontosan tudják, hol tárolják az oroszok az atomfegyvereket.

Egy 2017-es jelentés szerint jelenleg 47 olyan helyszín van Oroszországban, ahol atomfegyvereket tárolnak. Ezeket folyamatosan felügyelik a különböző titkosszolgálatok és katonai hírszerzők, egyebek mellett az Egyesült Államok is.

Podvig állítása szerint az adatok alapján úgy tűnik, Oroszország már felszerelte a nagyhatótávú és stratégiai atomfegyvereit, már rakétákra és bombázókra is elhelyezték őket. A mintegy 2000 fegyvert tartalmazó úgynevezett taktikai atomfegyvereket azonban még mindig a raktáron tartják:

„Nincsenek olyan Iszkanderek, amelyek atomtöltetekkel felszerelve kóricálnak. Ezek a fegyverek a raktárban vannak”

Mark Cancian, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ szakértője hozzátette, hogy az Egyesült Államok biztos tudomást fog szerezni ilyen előkészületekről, ugyanis ezeket a fegyvereket ki kell hozni a raktárakból, fel kell szerelni és még a stratégiai atomcsapatokat is értesíteni kell.

Cancian szerint a bizonyíték a látványos előkészületek alapján lesz egyértelmű, illetve az orosz szárazföldi csapatok lépéseiből, például arról, ha védőfelszereléseket kezdenek el viselni. Mint mondta: minden ilyen lépés látható lesz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.