Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

A techcégeket az abortuszra rákereső nők keresési előzményeinek és helymeghatározási adatainak átadására kötelezhetik az USA-ban

A legfelsõbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Atlantában 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. A döntés értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg. Az ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom. MTI/EPA/Erik S. Lesser
not image

Borbély Fanni

2022. június 28. - 20:33

A Roe kontra Wade abortusztörvény hatályon kívül helyezése után a techcégeket arra kötelezhetik az amerikai hatóságok, hogy adják át az abortusz után érdeklődő nők keresési előzményeit és helymeghatározási adatait.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Egyesült Államokban hatályon kívül helyezték a Roe kontra Wade abortusztörvényt, mely beláthatatlan következményekkel járhat az országban, s melynek következtében borítékolhatóan be fog indulni az abortuszturizmus az államok között.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

Miután az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az abortusztörvényt, mely garantálta a nők alkotmányos jogát a művi terhességmegszakításhoz, az amerikai hatóságok arra kötelezhetik a nagy techcégeket, így például a Facebookot, az Instagramot és a Google-t is, hogy adják át azon nők keresési előzményeit és helymeghatározási adatait, akik rákerestek az abortusz kifejezésre az interneten.

Az abortusztörvény eltörlésével az amerikai legfelsőbb bíróság lehetőséget adott arra az államoknak, hogy állami szinten szabályozzák az orvosi beavatkozáshoz való hozzáférést. Míg korábban a nőknek joguk volt a terhességmegszakításhoz, a törvény hatályon kívül helyezése óta már 13 állam tiltotta be az abortuszt, és várhatóan további 26 államban fogják betiltani a közeljövőben.

A technológiai terület képviselői a Reutersnek nyilatkozva megosztották, attól tartanak, hogy a rendőrség arra fogja kötelezni a nagy techvállalatokat, hogy adják át ügyfeleik keresési előzményeit és helymeghatározási adatait, hangsúlyozva, hogy az ügyészek akár idézés útján is hozzáférhetnek ezekhez az érzékeny adatokhoz.

A helyzet azonban nem egyszerű: míg a Szilícium-völgyben alapvetően ellenzik az abortuszhoz való jog korlátozását, a nagy techcégek régóta gyűjtik (időként pedig nyilvánosságra is hozzák) a fogyasztókról a terhességgel kapcsolatos érzékeny információkat.

Az abortusztörvény eltörlése pedig káoszt hozhat az amerikai lakosságra, ugyanis nemrég Mississippi állam ügyészei gyilkossággal vádoltak meg egy nőt, miután átvizsgálták okostelefonját, s kiderült, hogy terhessége harmadik trimeszterében szájon át alkalmazható terhességmegszakító gyógyszerekre keresett rá az interneten.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.