Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Erdőtüzek: az USA 930 millió dollárt különít el az erdők ritkítására

Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután az éghajlatváltozás nyomán tavaly világszerte pusztítottak erdőtüzek, az amerikai kormány úgy határozott, 930 millió dollárt különít el arra a célra, hogy ritkítsák az erdőket, ezzel megelőzve a potenciális erdőtüzeket.

Az Al Jazeera jelentése szerint az amerikai kormány bejelentette, hogy közel 930 millió dollárt különítenek el arra a célra, hogy a tűzvész sújtotta nyugati államokban ritkítsák az erdőket. Ez az összeg segíthet abban, hogy finanszírozzák a fák és az elburjánzott aljnövényzet ritkítását 10 nyugati államban.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A döntés azért is bír rendkívüli jelentőséggel, mert az elmúlt évtizedben ezen 10 nyugati állam területén több mint 300 ezer négyzetkilométernyi területet emésztettek fel az erdőtüzek, s mintegy 80 ezer épület semmisült meg a lángok terjedése közepette.

Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter a döntés kapcsán leszögezte, “nem az a kérdés, hogy ezek az erdők leégnek-e vagy sem”, rámutatva, hogy az Egyesült Államok épp egy válság előtt áll, így azonnal cselekedni kell.

Fontos megjegyezni, hogy az erdőtüzek alapvetően természetes, sőt, kifejezetten egészséges részei az ökoszisztémának, azonban az éghajlatváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnövekedett az erdőtüzek száma, továbbá azok kiterjedése és intenzitása, ami már legkevésbé sem minősíthető normálisnak.

A pusztító erdőtüzeket kiváltó tényezők közé tartozik az évről évre emelkedő hőmérséklet, illetve az aszály, mely a fákat és a növényeket is kiszárította. A rovarok a melegebb idő miatt elszaporodtak, s fák millióit pusztították el, így az erdők talaján rengeteg száraz gyújtóanyag maradt, melyek táplálják az erdőtüzeket.