Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Az USA további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának, páncéltörő rakétarendszereket is rejt a csomag

Fotó: MTI/EPA/Pool/Patrick Semansky
not image

Takács Petra

2022. szeptember 8. - 13:23

Újabb amerikai támogatás Ukrajnának, ezúttal 675 millió dollár értékben, az amerikaiak által biztosított támogatások összege ezzel együtt pedig eléri a 6,3 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az “illegális, imperialista és igazolhatatlan” orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton.

A miniszter az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) ülését megnyitó beszédében kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a fórum legutóbbi, júliusi tanácskozása óta.

A Joe Biden amerikai elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tüzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést – mondta.

Lloyd Austin kiemelte, hogy Kijev támogatóinak meg kell erősíteniük a hosszú távú segítség iránti elkötelezettségüket, mert “nehéz út” áll az országukat “bátran védelmező” ukránok előtt. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a védekezés sikeres, és változóban van a háború jellege.

Kifejtette: a csoport megalakulása óta Ukrajna önvédelmi képessége jelentősen erősödött, ezt mutatja egyebek mellett, hogy közreműködésével az ukrán hadsereg 26 nagy hatótávolságú rakétavető rendszerhez jutott.

Mint mondta, az Egyesült Királyságtól a felszerelés Ukrajnába juttatásához is nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Lengyelországon át Észak-Macedóniáig számos ország segíti Ukrajnát, és ezt a támogatást összehangoltan, együttműködve biztosítják.

A csoportot áprilisban alakították meg, első miniszteri szintű tanácskozását ugyancsak a Ramstein amerikai támaszponton tartották. Az informális konzultációs fórumként működő együttműködéshez ötvennél is több ország csatlakozott. A munkát az Egyesült Államok hangolja össze.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas beosztású tisztségviselője a csütörtöki tanácskozással kapcsolatban közölte: az együttműködéshez csatlakozó országok nemcsak arról egyeztetnek, hogy miként lehet erősíteni Ukrajna védelmi képességeit, hanem arról is, hogy miként lehet elérni azt, hogy az ukrán fegyveres erők átvegyék a kezdeményezést és visszaverjék a támadókat.

(MTI)