Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Bírói hibákat tartja felelősnek az uruguayi szövetségi kapitány a kiesésért

TÉMÁK:
#Katari vb #vb 2022
Fotó: EPA/Mohamed Messara
Sport
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Drámai körülmények között esett ki a világbajnokság küzdelmeiből Uruguay csapata, ahol konkrétan a lefújás pillanatában dőlt el, hogy nem ők, hanem Dél-Korea fog továbbjutni az egyenes kiesés szakaszba.

Őrültre sikerültek a H-csoport küzdelmei a 2022-es labdarúgó világbajnokságon: a harmadik mérkőzésre még úgy fordultak a csapatok, hogy Portugália és Ghána állt továbbjutásra, azonban végül nem kis meglepetésre Dél-Koreának sikerült továbbmennie az európai csapat mellett.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Ehhez az is kellett, hogy Uruguay „csak” 2-0-ra győzze le Ghána csapatát, valamint az, hogy Dél-Korea meglepetésre legyőzze a portugálok. A mérkőzés végén ugyanis Hwang Hee Chan talált be a koreaiak részéről, bebiztosítva ezzel a továbbjutást.

Nem múlt sokon azonban Uruguay továbbjutása, ugyanis amennyiben 3-0-ra nyertek volna Ghána ellen, ők mennek tovább. Fokozza a drámai faktort, hogy voltak univerzálisan megkérdőjelezett bírói döntések a mérkőzés során.

Diego Alonso, Uruguay szövetségi kapitánya azonban nem a Ghána elleni, hanem még a Portugália elleni találkozón végzett bírói munkát tartja felelősnek a csapat kieséséért, véleményük szerint ugyanis ott is elmaradt egy tizenegy.

A kérdéses szituáció még a mérkőzés 89. percében történt, amikor Portugália 1-0-s vezetéssel állt: José Maria Gimenez, az uruguayiak védője ugyanis becsúszott a tizenhatoson belül és a labda hozzáért a kezéhez, amelyet csúszás közben tartott ki.

Alireza Faghani bíró eredetileg nem fújt erre tizenegyest, azonban azt tanácsolták neki, hogy nézze meg VAR-ral az esetet. Amint ez megtörtént, az iráni bíró döntött, tizenegyest ítélt, amelyet Bruno Fernandes értékesített is.

Az ESPN beszámolója szerint Alonso ezen az eseten akadt ki igazán, szerinte a 2021-ben módosított kézszabályok alapján nem kellett volna erre tizenegyest ítélni, mert Gimenez keze nyilvánvalóan az esés korrigálásához kellett:

„Kiestünk Portugália büntetője és a gólkülönbség miatt. Nem a Dél-Korea elleni pont hiányzott, éppen ellenkezőleg. Nem az miatt a pont miatt estünk ki. Azért estünk ki, mert a hosszabbításban olyan büntetőt ítéltek ellenünk, ami a FIFA szerint nem büntető”

Bárhogy is legyen a helyzet, a tény nem változik: Dél-Korea sokak várakozásait felülmúlva továbbjutott a csoportból, ahol a VB egyik legfőbb esélyesének tartott Brazíliával fognak találkozni.