Nem talált elég űrturistát egy feltörekvő vállalat kilövés előtt

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 25. - 16:57

Miközben az elmúlt hónapokban szinte még a csapból is az űrturizmus előretörése ömlött, a valóságban több startupnak is fel kellett függesztenie az ambiciózus projekteket.

A Space Adventures vállalat szóvivője, Stacey Tearne a Space News magazinnak adott interjújában elmondta, nem sikerült teljesíteniük az előre kiírt pénzügyi kvótákat, és nem tudtak szerződést kötni annyi űrturistával, amennyivel eredetileg szerettek volna, így inkább leállították a programot.

Mivel a SpaceX-szel kötött megállapodásuk is lejárt, ezért a Crew Dragon űrhajóval sem számolhattak a közelgő szűkös határidőn belül, így elhatározták, nincs értelme elindítani az egyébként ígéretesnek tűnő felszállást.

Az Inspiration4-misszió beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen először sikerült egy négyszemélyes, teljesen amatőrökből álló legénységet a világűrbe vinni, majd ott napokon keresztül Föld körüli pályán tartani.

Habár a küldetést óriási sikerként könyvelték el az adománygyűjtő projekt résztvevői, a költségek hatalmasra duzzadtak – szakértők kalkulációi szerint mintegy 200 millió dollárt kellett kifizetniük a SpaceX-nek.

Ennek ellenére még bizakodnak a kisebb vállalatok is, az Axiom Space például szintén egy négytagú csapatot szándékozik a Nemzetközi Űrállomásra vinni 2022 első pár hónapjában, köztük egy egykori NASA-asztronautát és egy gazdag dollármilliárdost.

Ezen kívül idén decemberben is szemtanúi lehetünk egy újabb kilövésnek, a japán üzletember, Juszaku Maezava ugyanis az orosz Szojuz-modul segítségével csatlakozhat az ISS fedélzetéhez pár nap erejéig.