Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Űrszimfóniává változtatta a NASA egy csillag kozmikus tetemét

Twenty20
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Beethoven is megirigyelhetné azt a mesterművet, amelyet az amerikai űrügynökség mérnökei komponáltak az egyik kihalófélben lévő csillag után fennmaradt szupernóva alapján.

A Chandra X-ray Observatory és a Universe of Learning program révén kutatók azt szerették volna megnézni, miként csengene a kozmosz ódája, ha egy szupernóvát hangjegyekké alakítanak – olvasható a NASA blogbejegyzésében.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Elhatározták, hogy a Tycho névre keresztelt galaktikus tetemet élesztik újra, mégpedig úgy, hogy hangsávokká konvertálják minden egyes részletét. Mindezt úgy sikerült végrehajtaniuk, hogy kifejlesztettek egy speciális szoftvert, melynek segítségével a látható adatokat hangokká változtatták.

A Tychót a közepétől kifelé haladva dolgozták fel, és a szupernóva eltérő színei és fényerőssége szabta meg, éppen milyen frekvencián szólalt meg egy-egy hangjegy. Ezt követően különböző virtuális hangszereket vetettek be, amelyekre átültették ezeket az adatokat, és már el is készült a csillagközi hidegrázós szimfónia.