Űrszimfóniává változtatta a NASA egy csillag kozmikus tetemét

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 02:45

Beethoven is megirigyelhetné azt a mesterművet, amelyet az amerikai űrügynökség mérnökei komponáltak az egyik kihalófélben lévő csillag után fennmaradt szupernóva alapján.

A Chandra X-ray Observatory és a Universe of Learning program révén kutatók azt szerették volna megnézni, miként csengene a kozmosz ódája, ha egy szupernóvát hangjegyekké alakítanak – olvasható a NASA blogbejegyzésében.

Elhatározták, hogy a Tycho névre keresztelt galaktikus tetemet élesztik újra, mégpedig úgy, hogy hangsávokká konvertálják minden egyes részletét. Mindezt úgy sikerült végrehajtaniuk, hogy kifejlesztettek egy speciális szoftvert, melynek segítségével a látható adatokat hangokká változtatták.

A Tychót a közepétől kifelé haladva dolgozták fel, és a szupernóva eltérő színei és fényerőssége szabta meg, éppen milyen frekvencián szólalt meg egy-egy hangjegy. Ezt követően különböző virtuális hangszereket vetettek be, amelyekre átültették ezeket az adatokat, és már el is készült a csillagközi hidegrázós szimfónia.