Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,212 $

Az űrszemét okozta fényszennyezés elleni fellépésre sürgetnek a csillagászok

Fotó: Unsplash/NASA
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy tudóscsoport által közzétett friss tanulmányban figyelmeztettek a műholdak és az űrszemét jelentős negatív hatásaira az éjszakai égbolton.

A Nature Astronomy című folyóirat hasábjain közzétett jelentésben részletezték a fényszennyezés hatását, valamint arra is rámutattak, hogy milyen mértékben zavarja a földi és űrbéli obszervatóriumok működését a jelenség. Figyelmeztettek továbbá, hogy a Föld körüli pályán keringő műholdak száma a jelenlegi 9000-ről 2030-ra várhatóan több mint 60 ezerre fog növekedni.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az Európai Űrügynökség becslése szerint pedig már most is több mint 100 trillió (!) régi műhold darabja kering a Föld körül. Tavaly már a NASA is komoly figyelmeztetést adott ki, miszerint a SpaceX Starlink megakonstellációja akadályozhatja „bolygónk képességét egy földközeli aszteroida potenciálisan katasztrofális becsapódásának észlelésére és esetleges átirányítására”.

A csillagászok egy csoportja pedig a közelmúltban hangsúlyozta a NASA korábbi figyelmeztetését, és szervezkedni is kezdtek a SpaceX gyakorlata ellen, azzal érvelve, hogy „mindannyian osztozunk az égbolton”.

Noha a SpaceX Starlinkje nyilvánvalóan nem veszi figyelembe a Föld körüli pályán lévő űrszemetet, kétségkívül ez a legjobb szemléltetése annak, hogy egy vállalat hatalmas mennyiségű gépet indít az űrbe egy olyan időszakban, amikor még nem teljesen ismertek ennek jövőbeli hatásai.

Fabio Falchi, a Universidade de Santiago de Compostela munkatársa és kollégái friss jelentésükben rámutattak, a probléma az éjszakai égbolton fényszennyezés formájában jelenik meg: a földről és az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakról is érkező fényszennyezés az űrszemét mennyiségének növekedésével pedig sajnos párhuzamosan növekszik. Hangsúlyozták továbbá, hogy fényszennyezés miatt ma már szinte nincs olyan távoli hely a Földön, mely megfelelne egy csillagvizsgáló kritériumainak.