Űrfegyverek építésére buzdítják a kutatók az Egyesült Államok hadseregét

not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 01:10

A pénteken megjelent legújabb tanulmány szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériumának a jövőben űrfegyverek gyártására és üzembe helyezésére kellene összpontosítania.

Miközben az űrfegyverek futurisztikus találmánynak hangzanak, valójában már a hidegháború óta alkalmazzák őket, legyen szó éppen ballisztikai rakétákról vagy nyomkövető műholdakról.

Az űrbéli hadakozás apropóján az országok kormányai egyre több pénzt fektettek olyan fejlesztésekbe, mint a rakéták, lézerfegyverek és kibernetikai támadások technológiája, amelyekkel el lehet hárítani a műholdak okozta veszélyeket.

“Azt szerettük volna elérni a jelentéssel, hogy az egyenlet másik oldalát is megvizsgáljuk. Látjuk azokat a fenyegetéseket, melyek a világűrben lévő rendszerek által leselkednek ránk, de vajon mit tehetnénk ellenük?” – tette fel a kérdést Todd Harrison védelmi analitikus, egyben a kutatás társszerzője a Space News magazinnak adott interjúban.

A jelentésben többféle javaslatot fogalmaztak meg a szerzők a védelmi minisztérium részére a Föld körül keringő műholdak biztonságban tartására, az ajánlásokat pedig két kategóriába, passzívba és aktívba sorolták.

Passzív védekezés során a szatelliteket és más infrastruktúrákat sokkal ellenállóbbá lehet tenni a különböző támadásokkal szemben főként figyelmeztető rendszerek kiépítésével, így szinte azonnal detektálható az ellenséges aktivitás.

Az aktív védelemmel leginkább a közvetlen elhárítást célozták meg, hiszen – ahogyan a mondás is tartja – a legjobb védekezés a támadás. Ebbe a csoportba tartoznak a műholdakat kiiktató fegyverek, továbbá azok a rakéták és űrhajók, amelyek lézerek és egyéb hadászati megoldások révén képesek semlegesíteni a fenyegetéseket.