Szombat hajnalig szabad szemmel látható az Uránusz

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 5. - 17:26

November 4. és 6. között szabad szemmel is megtekinthetjük az égbolton Naprendszerünk hetedik bolygóját.

Különleges együttállásnak lehetünk szemtanúi, ha feltekintünk az éjszakai ragyogó égboltra, a Naptól 2,8 milliárd kilométeres távolságban lévő Uránuszt ugyanis idén először csodálhatjuk meg teljes egészében anélkül, hogy távcsőbe kelljen hozzá nézni.

A horizont keleti oldalán egészen szombat hajnalig felfedezhetjük a rikító fehér fényben pompázó gázóriást, amelyen közelebbről, akár hobbi teleszkóppal figyelve kiszúrhatjuk az egyedi égszínkék ragyogását – írta az Independent hírportál.

Ritka jelenségről van szó, ami évente csak néhányszor történik meg, és még ennél is kevesebbszer fordul elő, hogy bármiféle csillagászati segédeszköz nélkül lehessen nyomon követni a Földtől meglehetősen távol lévő égitestet.

Mindez annak köszönhető, hogy pont az újhold fázisába kerültünk, így a Holdról visszaverődő napsugarak nem zavarnak be. Ha mi is részesei szeretnénk lenni a nem mindennapi együttállásnak, akkor érdemes felkeresnünk olyan helyeket, ahol minimális a fényszennyezés, és tökéletes rálátás nyílik az éjszakai égboltra.