Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Szombat hajnalig szabad szemmel látható az Uránusz

November 4. és 6. között szabad szemmel is megtekinthetjük az égbolton Naprendszerünk hetedik bolygóját.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Különleges együttállásnak lehetünk szemtanúi, ha feltekintünk az éjszakai ragyogó égboltra, a Naptól 2,8 milliárd kilométeres távolságban lévő Uránuszt ugyanis idén először csodálhatjuk meg teljes egészében anélkül, hogy távcsőbe kelljen hozzá nézni.

A horizont keleti oldalán egészen szombat hajnalig felfedezhetjük a rikító fehér fényben pompázó gázóriást, amelyen közelebbről, akár hobbi teleszkóppal figyelve kiszúrhatjuk az egyedi égszínkék ragyogását – írta az Independent hírportál. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Ritka jelenségről van szó, ami évente csak néhányszor történik meg, és még ennél is kevesebbszer fordul elő, hogy bármiféle csillagászati segédeszköz nélkül lehessen nyomon követni a Földtől meglehetősen távol lévő égitestet.

Mindez annak köszönhető, hogy pont az újhold fázisába kerültünk, így a Holdról visszaverődő napsugarak nem zavarnak be. Ha mi is részesei szeretnénk lenni a nem mindennapi együttállásnak, akkor érdemes felkeresnünk olyan helyeket, ahol minimális a fényszennyezés, és tökéletes rálátás nyílik az éjszakai égboltra.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.