Új utazási szabályokat vezethetnek be az új hullámok előtt

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 21. - 23:10

Az uniós országok új megközelítést próbálnak kidolgozni, amely az utazók egyéni egészségügyi kockázatára összpontosítana, nem pedig az indulási országra.

A nem kötelező érvényű szabályok aktualizált változata szerint a Covid-igazolvánnyal rendelkező utazókra nem vonatkozik bármilyen egyéb vizsgálati vagy karantén követelmény, azonban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ koronavírus-térképén sötétvörössel, azaz magas kockázatúnak jelölt területekről érkező utazások esetén további intézkedéseket írhatnak elő az országok.

A térkép színei az egészségügyi kockázatot az új esetek, a vizsgálati és pozitivitási arányok alapján mutatják be, a változás életbe léptetése után pedig figyelembe vennék az egyes régiók oltottsági arányát is, bár a térkép javasolt módosításait még mindig vitatják.

Az új módszer a bizottság novemberi javaslatát követi, amely szerint az Európai Unión belüli utazások esetében “személyalapú megközelítést” kellene alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre nem vonatkozhat további utazási korlátozás, bárhonnan is érkezzenek az EU-ból – írta a Politico.

A Ryanair bízik az utazás fellendülésében, a járatok 95 százalékos kihasználtságát tervezik

Viszont az omikron variáns hatásával kapcsolatos bizonytalanság miatt elhalasztották a szabályra vonatkozó módosítást, mivel a cél az, hogy a tagországok az Általános Ügyek Tanácsának jövő keddi ülésén fogadják majd el az új lehetőséget.