Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Uniós szankciók: milyen hatással vannak Oroszországra?

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mióta Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, az Európai Unió és számos ország is szankciókkal sújtotta Oroszországot: közel egy évvel a konfliktus kezdete után pedig joggal merül fel a kérdés, hogy mindez milyen hatással volt Oroszországra.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta számos ország és az Európai Unió is szankciókat vetett ki Oroszországra, valamint az orosz vállalkozásokra, oligarchákra, és katonai szereplőkre, így felmerül a kérdés, hogy mindez milyen hatással volt Oroszországra.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az Európai Unió mellett az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is több szankciók bevezetett Oroszországgal szemben, melyek az EU szerint “elengedhetetlenek” ahhoz, hogy Putyin ne tudja folytatni háborúját Ukrajnában, noha eddig csak 20,8 százalékkal csökkent az orosz import, és 12,3 százalékkal az export.

Történt bevételkiesés, de ez nem akasztja meg az orosz gazdaságot

Az uniós tagállamokban készült luxuscikkekre vonatkozó kiviteli tilalom olyan árucikkektől fosztja meg az orosz elitet, mint a luxusautók, órák és ékszerek, míg az importtilalom olyan termékekre érvényes, mint az orosz vodka, a kaviár és a szén.

Az orosz szénre vonatkozó importtilalom az összes orosz globális szénexport egynegyedét érinti, mely éves szinten mintegy 8 milliárd eurós bevételkiesést jelent Oroszország számára.

Az export tekintetében az árukra, valamint a különböző technológiákra vonatkozó exportkorlátozások becsült összértéke a Sky News jelentése szerint eddig 32,5 milliárd euróra rúg, ami az EU háború előtti teljes importjának 36 százalékát jelenti.

Az Európai Unió közlése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta mintegy 20 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztottak be a blokkon belül, hozzátéve, hogy február vége óta az unió összesen 1386 személyt és 171 szervezetet szankcionált, s Oroszország bankrendszerének jelenleg közel 70 százaléka szankciók hatálya alatt áll.