Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Továbbra is érvényesek maradnak az uniós covid-igazolások

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
not image

Takács Petra

2022. június 29. - 13:43

Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig.

Az Európai Unió Tanácsa kedden hozzájárult a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítvány létrehozásáról szóló, június 30-án lejáró rendelet érvényességének egyéves meghosszabbításához.

Soron kívül Az amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait: azonnal hagyják el Oroszországot 

A hosszabbítást az Európai Bizottság javasolta. 

A témáról Brüsszelben kiadott közleményben kiemelték: a rendelet érvényének kiterjesztése biztosítani fogja, hogy az uniós utazók, valamint az arra jogosultak továbbra is használhassák uniós digitális Covid-igazolványukat az EU-n belüli utazásokhoz azokban a tagállamokban, ahol ezekre a dokumentumokra még szükség van. A szabályozás azt is lehetővé teszi a tagországok számára, hogy új típusú antigén teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.

A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e. 

A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig.

Ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a rendelet korábban is hatályon kívül helyezhető – tették hozzá az EU Tanácsának közleményében.

(MTI)