Lesújtó: az elmúlt 20 év során először nőtt a gyermekmunka aránya globálisan

A természetes gumi alapanyagául szolgáló kaucsukot tartalmazó latexet csapolnak kaucsukfából a kambodzsai Tbong Khmom tartományban 2019. február 10-én. MTI/EPA/Mak Remissa
not image

Nagy Noel

2021.június.11 - 13:16

Az UNICEF legújabb jelentése szerint a koronavírus-járvány egyik pusztító hatása, hogy több millió gyermek süllyedt a gyermekmunka világába, olykor kifejezetten kizsákmányoló körülmények között.

Az elmúlt két évtized során először emelkedett a gyermekmunka aránya globálisan, több millió gyermek került bele a munka világába – írja a The Guardian. Ezen felül fennáll a veszélye, hogy még több millió gyermek kényszerül munkát vállalni.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO) közösen kiadott jelentésben az ENSZ gyermekjogi szervezete bejelentette, hogy globálisan 160 millió gyermek dolgozik gyermekmunkásként, mely a 2016-os évhez képest 8.4 millió fős emelkedés.

Már a járvány begyűrűzése előtt elkezdett emelkedő tendenciára állni a gyermekmunkások száma globálisan, ez pedig a pandémia kitörésével drasztikus növekedésbe csapott át – holott 2000 és 2016 között sikerült 94 millió fővel csökkenteni a gyermekmunkások számát.

A nemzetközi szervezetek adatai szerint a koronavírus-járvány beütésével a világon minden tízedik gyermek munkába kényszerült, mely tekintetében a Szubszaharai-Afrika régió a legérzékenyebben érintett – ott a gyermekek negyede már dolgozik.

A jelentés szerin a járvány további folytatódása ezt a helyzetet csak ronthatja, kalkulációik szerint 50 millió gyermeket kényszeríthet munkába. Henrietta Fore, az UNICEF vezetője megfogalmazása szerint:

„Kezdjük elveszteni a talajt a gyermekmunka felszámolása érdekében vívott harcban. A koronavírus-járvány egy rossz helyzetet még rosszabbá tett. A globális lezárások, iskolabezárások, gazdasági problémák, csökkenő nemzeti költségvetések második évében egyre több családnak kell szívszorító döntést hoznia”

Egy másik számítás szerint, amennyiben a legutóbbi szegénységi-növekedési előrejelzések materializálódnak, akkor is legalább 9 millió gyermek sodródhat a gyermekmunka világába 2022 év végéig.

A gyermekmunkának elsősorban a fiúgyermekek a kitettek, a 160 millió foglalkoztatott fiatalkorúból 97 millió ugyanis fiú volt. Az 5 és 17 év közötti gyermekek körében ráadásul egyre többen végeznek veszélyes munkát – jelenlegi számítások szerin 79 millióan, mely 6.5 millióval több a korábbi számoknál.

A gyermekmunka egyébként elsősorban a mezőgazdasági szektorra koncentrálódik, 112 millió gyermek vagyis a dolgozók 70 százaléka mezőgazdaságban dolgozik. Ez pedig a mélyszegénység és a helyenként gyenge szociális háló miatt jelentősen nőhet.