Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Ungár Péter reakciója az ellenzéki összefogásról megjelent kellemetlen sztorikra

Fotó: Fotó: Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Takács Petra

2022. május 18. - 17:18

Nem egy kellemetlen sztori jelent meg az elmúlt 24 órában az ellenzéki összefogásról, sokan mondtak egy imát, hogy nem ők kerültek kormányra, mert ami a háttérben ment, az minden képzeletet felülmúl.

Az elejétől kezdve érezni lehetett, hogy az ellenzéki összefogás több sebből vérezhet, majd egyre több előjel mutatott arra, hogy ebből komoly bukás lehet. Végül a választási eredmények megerősítették ezt, gyakorlatilag a jobboldal egy könnyed ujjmozdulattal húzta be a választásokat.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

A baloldal totális sokként fogadta a hírt, és sok időnek nem kellett eltelnie ahhoz, hogy megkezdődjön az egymásra mutogatás. Márki-Zay Péter kapta a legtöbb negatív kritikát, de Jakab Péter sem maradhatott ki a sorból, míg a többség szerint Gyurcsány Ferenc nyert a legtöbbet ezzel a fejre állással.

Ungár Péter, az LMP vezető politikusa sem hagyta szó nélkül a nemrég megjelent cikksorozatot, amit a Direkt36 készített, állított össze. Több olyan információt is megosztottak, amiktől bárkinek égnek állhat a haja, még azoknak is, akik már ideje korán érezték, ennek az egésznek nem lesz jó vége.

„A tegnapi Direkt36 cikk is mindenkit megerősíthet abban, hogy az ellenzéki minden szereplőjének bőven van oka a körülmények helyett magában keresni a hibát a letaglózó vereségért.” – kezdte Ungár a hosszabb posztjában.

„A mi politikai közösségünk és én magam is ennek próbáltam megfelelni az elmúlt hetekben. Nem végeztünk a folyamattal, de egy személyesen is fontos tanulságot már biztosan mondhatok: az alku, a megegyezés, a füstös szobák meghatározó része a politikának, de súlyos hiba, amikor az válik magává a politikává.

„A politikai verseny a szavazók meggyőzésért folyik, ezt a világ legjobb háttéralkuja is csak ideig-óráig tudja felülírni. Ahogy valódi súllyal rendelkező alku is csak olyan szereplők között tud létrejönni, akik nem feledkeztek meg a politika alapcéljairól.”

„És sajnos az a legnagyobb probléma, hogy a politikai legitimáció forrásával a magyar jobboldal mintha jobban tisztában lett volna az elmúlt húsz évben, mint a jelenlegi ellenzék. Ezért végső soron, ha valóban előre akarunk lépni, akkor teljesen újra kell tanulnunk a politikacsinálás módját.” – folytatta a Facebook oldalán Ungár.

„Tudom, sokan vágják rá a fenti sorokra, hogy valójában az LMP is valódi társadalmi támogatottság nélkül rendelkezik ma saját frakcióval. És ha már feljebb tekertük az igazmondás potméterét, akkor persze mondjuk ki, hogy ebben van igazság, még ha nem is ez a teljes igazság. De ez a párt azért mégis létezett úgy több mint tíz évet, hogy pont az volt a fő állítása, hogy az alku, a taktika nem előzheti a politikát.”

„Azután egyszer csak bűnbak lett, és nem sok mozgástere maradt. Ha tehát van értelme az LMP túlélésének, hogy még egyszer nekifusson ennek a kísérletnek, még egyszer megpróbálja megújítani úgy a politikát, hogy valójában visszatér annak a klasszikus definíciójához, ahelyett hogy egy végtelenített koalíciós tárgyalássá silányítaná azt. Valószínűleg az LMP is fog még alkukat kötni, és fogunk ülni füstös szobákban. De csak azután, hogy politikát is csináltunk.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.