Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

UNESCO: több mint 150 kulturális helyszín rongálódott vagy semmisült meg Ukrajnában

Fotó: A városi színház orosz ágyútűzben megsemmisült épülete a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszkban 2022. június 16-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Koós Alexandra

2022. június 25. - 02:49

Az egyesület főigazgatója szerint a létesítmények elleni sorozatos támadásoknak véget kell vetni, hiszen teljes valójukban óvnunk kell őket.

Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jelentése szerint 152 ukrajnai kulturális helyszín semmisült meg részben vagy teljes egészében Oroszország február 24-i inváziójának kezdete óta.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

A károk között 70 vallási épület, 30 történelmi létesítmény, 18 kulturális központ, 15 műemlék, 12 múzeum és 7 könyvtár szerepel, a megrongálódott helyszínek háromnegyede pedig három régióban található.

Eszerint a donyecki régióban 45, a harkovi régióban 40, a kijevi régióban pedig 26 kulturális épületet rongáltak meg a harcok következtében, amelyek még továbbra is rendkívül hevesek Donyeckben – számolt be a The Guardian.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója kijelentette, hogy a kulturális objektumok elleni sorozatos támadásoknak véget kell vetni, hiszen ezeket a felbecsülhetetlen értékű műemlékeket és helyszíneket teljes valójukban meg kell óvni, ezáltal nem lehetnek a támadások célpontjai.

„Ismételten felszólítok mindenkit a nemzetközi humanitárius jog, különösen a kulturális javak fegyveres konfliktusok esetén történő védelméről szóló hágai egyezmény tiszteletben tartására” – mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.