Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Az ukránok kiakadtak Orbán Viktor állításán, de a lengyel történész szerint igaz

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az ukrán külügyminisztérium szerint „az, ahogy a magyar miniszterelnök semmibe veszi Ukrajnát és az oroszok ellen harcoló ukránokat, patológiás, és politikai rövidlátásra vall.”

Orbán Viktor karácsonyra adott interjút a Magyar Nemzetnek, amelyben arról beszélt, hogy „Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”. 

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Az ukránoknak ezt az állítás nem tetszett, mondván, hogy „ a magyar miniszterelnök semmibe veszi Ukrajnát”, annak ellenére, hogy szinte nem telik el nap, hogy ne mondanák el, hogy még több fegyverre van szükségük, hogy legyőzzék az oroszokat.   

A Mandiner szemlézte a lengyel lapot, a Do Rzeczyt, amely idézi az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatát, miszerint „az, ahogy a magyar miniszterelnök semmibe veszi Ukrajnát és az oroszok ellen harcoló ukránokat, patológiás, és politikai rövidlátásra vall.”

A lap által megszólaltatott szakértő, Maciej Szymanowski lengyel történész, a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének igazgatója azonban másképp látja a helyzetet, és igazat adott Orbán Viktornak. 

„Az állítás, miszerint amerikai segítség nélkül Ukrajna nem tudná ezt a háborút vívni, teljesen valós. Az USA, Lengyelország és Nagy-Britannia segítsége nélkül Ukrajna óriási bajban lenne egy ilyen erős és nagy állammal szemben” – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy a jelenlegi ukrán-magyar kommunikáció más problémákat visszhangoz, amely közé tartozik a kettős állampolgárság és a kárpátaljai magyar oktatás kérdése, valamint az, hogy Volodimir Zelenszkij egyértelműen azt szerette volna, ha a baloldal kerül hatalomra áprilisban Magyarországon.