Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Majdnem 700 ukrán adta meg magát Mariupolban az elmúlt 24 órában

Fotó: A mariupoli Azovsztal acélmû területérõl evakuált ukrán katonákat szállító buszokat kísér egy orosz páncélozott jármû (hátul) az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt álló Oljonivka börtönébe 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmû területét. MTI/AP/Alexei Alexandrov
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 18. - 10:55

Egyre több hír szólt arról a napokban, hogy az Azov-ezred katonái már nem tudták tartani magukat, egyre többen döntöttek a megadás mellett. 

Az orosz védelmi minisztérium közzétette a legfrissebb védelmi tájékoztatóját, amelyben leírják, hogy mennyi ukrán katona adta meg magát azon közül, akik még mindig az Azovsztal acélmű környékén vannak. 

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Eszerint hétfő óta összesen 959 harcos adta meg magát az Azovstal acélműnél. Közölték azt is, hogy az elmúlt 24 órában 694 ostromlott ukrán harcos tette le a fegyvert. 

Oroszország szerint a megadó katonák közül összesen 80-an sebesültek meg, közülük 51-et kórházba szállítottak – írja a The Guardian

Emellett az oroszok azt állítják, hogy 270 ukrán harcost öltek meg, és „54 egységnyi haditechnikai eszközt tettek harcképtelenné“ az éjszaka folyamán, valamint két repülőgépet és 15 drónt lőttek le.

Tegnapi beszámolók szerint legalább hét olyan busz hagyta el az acélmű területét, melyek a magukat megadó ukrán katonákat szállították, akiknek egy része megsebesült, az ukrán katonai parancsnokság pedig kedd reggel közölte, az Azovsztal acélmű védelmére indított küldetés ezzel véget ért.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz azokkal az azovosokkal, akiket elszállítottak az oroszok fogolyként, bár Zelenszkij szeretne fogolycserét eszközölni, az orosz főügyész kezdeményezésére május 26-án arról fognak tárgyalni, hogy terrorszervezetté nyilvánítsák-e az Azov-ezredet.