Belföldi fejlesztésű páncéltörővel készül az orosz invázióra Ukrajna

Fotó: EPA/Pool/Ota Kijosi
not image

Nagy Noel

2022. január 14. - 17:09

Az a koncepció, már-már sztereotípia alakult ki a kelet-európai, azon belül is az ukrán hadiiparral szemben, hogy ócska és fejletlen termékeket készítenek.

Erre azonban Ukrajna jelenleg rácáfol a hazai fejlesztésű Stugna-P páncéltörő rendszerükkel, amely már a domináns páncéltörő fegyverré vált az ukrán hadsereg körében – írja a Forbes. A rendszert az Ukroboronprom kezdte el gyártani, még 2018-ban.

Ukrajna gyakorlatilag rákényszerült arra, hogy fejlesszék a saját védelmi kapacitásaikat, mivel 2014 óta ott lóg a levegőben folyamatosan az orosz invázió fenyegetése, másrészt az azóta is zajló kelet-ukrajnai szeparatistákkal is fel kellett venni a kesztyűt.

Az oroszpárti szakadárok főként Moszkvától komoly fegyverzeteket kapnak, míg Ukrajna csak korlátoltabb számban jutott eszközökhöz az Egyesült Államok részéről, ami a páncéltörőkkel is tökéletesen példázható.

Tény, hogy Washington a legfejlettebb páncéltörő rendszert, a Javelint biztosította Ukrajnának, abból viszont mindössze csak 47 darabot. Ezen felül Észtország küldött még Javelint Kijev számára, azt viszont nem tudni pontosan, hogy ők mennyit.

Ukrajna ezért 2018-ra kifejlesztette a saját páncéltörő rendszerét, azonban egyelőre csak korlátozott számban vetik be, mivel nagyon drága, 20 ezer dollárba kerül, ami jóval több, mint amibe a Javelin kerül. Ennek ellenére a hazai fejlesztésűre esküdnek a donyecki frontokon, már be is vetették több alkalommal őket.

Néhány napja mi magunk is beszámoltunk arról, hogy a donyecki szakadárok tankjait is ezzel a hazai fejlesztésű, lézervezérlésű rendszerrel semlegesítik, amely egyértelműen az ukrán hadiipar közelmúltbeli csúcsterméke.

A Stugna-P pedig azért is lehet fontos eszköz, mert egy potenciális orosz inváziót rendkívül komplikálttá tehet Moszkvával szemben. Amennyiben az ukrán hadsereg megfelelő logisztikát szervez köré, fontos taktikai húzás lehet az orosz tankokkal szemben a rendszer bevetése.