Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Kiderült, hány ukrajnai menekült ment óvodába és iskolába Magyarországon

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra
not image

Takács Petra

2022. július 17. - 02:45

Minden szükséges ellátást megkapnak az ukrajnai menekültek, és ez természetesen az oktatásra is érvényes.

Szentkirályi Alexandra kiemelt figyelmet fordít a menekült gyerek ellátására, akik közül sokan maradtak Magyarországon. Nekik nemcsak szállást és ellátást biztosítottak, hanem többek között tanulási lehetőséget is.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Érdemes számot vetni arról, eddig hány gyerek volt érintett ebben, mert nem kevés. Jelenleg pedig a táboroztatások zajlanak, majd a tanév kezdetétől a külföldi gyerekek visszatérhetnek az intézményekbe.

„Az orosz-ukrán háború miatt Magyarországon keresztül menekülők száma már túl van a 800.000 főn, akik között természetesen nagyon sok gyermek is van.” – írta a posztjában a magyar kormányszóvivő.

„Nekik – ha erre szükség van – nem csak ellátást és orvosi segítséget nyújtunk, de az oktatásukat is biztosítjuk. Ugyan már szünidő van, de érdemes számot vetni, hány gyerekről gondoskodtunk ilyen formában.”

„A tanév végén 484 óvodás és 1642 iskolás volt a magyar iskolákban. Ők összesen több mint 880 helyen tanultak, többségében állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben, kisebb részük egyházi vagy magánintézményben.”

„A Ukrajnából befogadott tanulók a tanév során az adott iskolában tartott tanórákon felül heti 5 többletfoglalkozást vehetnek igénybe, amely során a magyar nyelvet tanulhatják vagy felzárkóztató képzésekben veszhetnek részt. Ezt az állam fenntartótól függetlenül támogatja, az ezzel járó többletterhelést pedig az érintett pedagógusoknak kifizetik.”

„A nyári szünetben az iskolák zárva tartanak, egyesületek, humanitárius szervezetek biztosítanak a gyerekeknek nyári lehetőségeket, az oktatás-nevelés azonban csak a tanév kezdetét követően indul újra.”

„Az ország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, minden háború elől menekülőnek segítünk, ha szükség van rá egészen addig, ameddig béke nem lesz. A háború ellen ugyanis egyetlen megoldás a béke.”