Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Az ukrán kormány Hirohito japán császárt Adolf Hitlerhez hasonlította, most bocsánatot kértek

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Szabó Kata

2022. április 25. - 18:10

Egy közösségi médiás malőr odáig vezetett, hogy Japánban számos Twitter-felhasználó közölte, elvesztették érdeklődésüket Ukrajna támogatása iránt, mivel megsértették országuk örökségét.

Az ukrán kormány hivatalos Twitter-oldalára került fel nemrégiben egy videó, amelyben Vlagyimir Putyint Adolf Hitlerhez, Benito Mussolinihez, valamint Hirohito japán császárhoz hasonlították, a felvétel pedig rövid időn belül elterjedt a közösségi médiában.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Japánban többen felháborodtak és kijelentették, ezzel a lépéssel megsértették országuk örökségét, valamint ennek következtében elvesztették érdeklődésüket aziránt, hogy támogassák Ukrajnát az Oroszország elleni harcban.

Mások arról írtak, miszerint „megfelelőbb lett volna”, ha az említett videóban Tódzsó Hideki arcképét használják fel, aki a második világháború idején Japán miniszterelnöke volt, azonban később elítélt háborús bűnösként felakasztották.

Szato Maszahisza, a kormányzó Liberális Demokrata Párt külpolitikai testületének vezetője vasárnap bejelentette, arra sürgette a külügyminisztériumot, hogy az ukrán kormánynál tiltakozzon, amelyet a minisztérium megtett, ennek hatására a „problémás” felvételt eltávolították.

Később az ukrán kormány nyilvánosan elnézést kért a Twitteren, majd bejegyzésükben kifejtették, egyáltalán nem állt szándékukban, hogy megsértsék Japánt, egy közvélemény-kutatásból pedig kiderült, a japán közvélemény támogatta, hogy az invázió következtében szigorú büntetéssel sújtsák a Kremlt.

Ez alapján 42 százalékuk azt nyilatkozta, jóval tekintélyesebb szankciókra volna szükség, míg 44 százalékuk úgy vélte, a jelenlegi büntető intézkedések is megfelelők erre a célra – derül ki a Bloomberg cikkéből.

Japán korábban csatlakozott szövetségeséhez, az Egyesült Államokhoz és más országokhoz, amelyek az orosz elnök rezsimjét sújtották szankciókkal, egyben szakított korábbi hagyományaival, amikor úgy döntött, nem halálos katonai felszereléssel látja el Ukrajnát, illetve megnyitotta kapuit néhány száz menekült előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.