Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

220 ukrán katonát azonosítottak az oroszok, akik részt vettek Donbász bombázásában

Fotó: Ukrán katonák egy óvóhelyen, egy Harkiv térségében húzódó frontszakaszon 2022. július 23-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az orosz Nyomozó Bizottság elnöke, Alekszandr Basztrykin szerint 92 parancsnok ellen emeltek vádat. 

Az orosz nyomozók több mint 220 személyt azonosítottak, köztük többet az ukrán katonai felső vezetésből, akik részt vettek a Donbász bombázásában – közölte Alekszandr Basztrkin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

„Az előzetes vizsgálat során több mint 220 személyt azonosítottak, akik részt vettek az emberiség békéje és biztonsága elleni bűncselekményekben, és ez a szám magában foglalja az ukrán katonai főparancsnokság képviselőit, valamint a katonai alakulatok parancsnokait, akik civileket bombáztak” – jelentette ki Bastrykin a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilapnak adott interjújában.

Hozzátette, hogy „kilencvenhat embert vettek fel a körözési listára, köztük az ukrán hadsereg 51 parancsnokát”. Elmondta, hogy összesen 1300 büntetőeljárás indult több mint 400 emberrel szemben.

A helyzet a donbászi harcvonalnál február 17-én eszkalálódott. A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DPR és LPR) az elmúlt hónapok legsúlyosabb ukrán katonai bombázásairól számoltak be, amelyek megrongálták a polgári infrastruktúrát és civil áldozatokat szedtek.

Erre február 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy elismeri a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok szuverenitását. Oroszország barátságról, együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló megállapodásokat írt alá vezetőikkel. 

Putyin orosz elnök február 24-én közölte, hogy a donbászi köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul különleges katonai művelet végrehajtásáról döntött Ukrajnában. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, és megjegyezte, hogy a művelet célja Ukrajna denazifikálása és demilitarizálása.

A DPR és az LPR hadműveletet indított a Kijev ellenőrzése alatt álló területeik felszabadítására.

(TASZSZ)