Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Ukrán hírszerzés: Oroszország mintegy 90 ezer katonát tervez mozgósítani

Fotó: Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 29. - 09:39

A rendelkezésre álló információk alapján ez a terv „több sebből is vérzik”, ugyanis egyre kevesebben vannak, akik önként katonának akarnának állni.

Vadim Szkibickij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának szóvivője vasárnapi nyilatkozatában azt írta, Oroszország növeli a mozgósítható tartalékkeretét, ezáltal közel 90 ezer katonát tervez behívni.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Az erről szóló információk az ukrán hírszerzéstől származnak, akik szerint Moszkva különböző kategóriákat alkalmaz, többek között önkéntes zászlóaljak, tartalékos zászlóaljak és az „ország haderő-tartalékából képzett” zászlóaljak is lesznek.

A hírek szerint jelenleg minden katonai körzetben toborzást végeznek annak érdekében, hogy pótolják a veszteségeiket, valamint növeljék az Ukrajna elleni háborús erőfeszítéseiket – számolt be a The Guardian.

Szkibickij mindemellett úgy véli, Oroszországnak jelentős gondjai vannak a fegyveres erők felszerelésével, így a mozgósítás sem segít hosszú távon a fennálló problémáikon, ennek pedig több oka is van.

Egyrészt azért, mert fogytán az idő, nem sikerült a tervezett villámháború, másrészt amiatt, hogy a frontszolgálatot teljesítő csapatok morálja csökkenőfélben van, ráadásul egyre kevesebben vannak, akik hajlandók önként szolgálatot vállalni az orosz csapatok soraiban.

Emellett az is nehézséget jelent, hogy „pánikhangulat” uralkodik az orosz nagyvárosokban, mert a lakosság nemhogy háborúba nem akar menni, de már a katonasághoz való csatlakozástól is idegenkednek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.