Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Ukrán főparancsnok: Oroszország atomfegyvereket vethet be Ukrajnában

Orosz támadás nyomán keletkezett kráter az ukrán vöröskereszt helyi kirendeltsége közelében a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 5-én. MTI/AP/Leo Correa
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 9. - 05:42

Ukrajna legfőbb katonai vezetője figyelmeztetett, orosz nukleáris csapás veszélye fenyegeti Ukrajnát.

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az Ukrinform ukrán állami hírügynökség hasábjain megjelent véleménycikkben figyelmeztetett, Oroszország atomfegyvereket vethet be Ukrajnában, ez azonban egy “korlátozott” nukleáris konfliktus kialakulását kockáztatná a nagyhatalmakkal.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Zaluzsnij a szerdán közzétett cikkben ritkán látott részletességgel értékelte a háború eddigi eseményeit, s rámutatott, a taktikai atomfegyverek esetleges orosz bevetésének “közvetlen fenyegetése” nagyban befolyásolta azt, hogy az ukrán fegyveres erők vezetősége milyen szempontok mentén hozta meg döntéseit a háborúban.

A tábornok hangsúlyozta, a másik legfontosabb tényező az a közvetlen fenyegetés, miszerint Oroszország bizonyos körülmények között taktikai nukleáris fegyvereket vethet be Ukrajnában – írja a Guardian.

Úgy fogalmazott, az Ukrajna területén zajló harcok már megmutatták, hogy Oroszország milyen szinten elhanyagolja a globális nukleáris biztonsági kérdéseket, még egy hagyományos háborúban is.

Kijelentette, nehéz lenne elképzelni, hogy Oroszország nukleáris csapásokkal képes lenne megtörni Ukrajna ellenállási akaratát, rámutatva, hogy ettől függetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a fenyegetést, mely egész Európát érinti.

Meglátása szerint nem zárható ki teljesen annak a lehetősége sem, hogy a világ vezető hatalmai közvetlenül is részt vesznek egy “korlátozott nukleáris konfliktusban”, mely sajnos közelebb hozza a harmadik világháború kirobbanásának kockázatát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.