Az ukrán erők szétkaptak egy orosz drónt, ők sem hittek a szemüknek, amikor meglátták, mit rejt a belseje (videó)

Fotó: Wikimedia Commons
not image

Borbély Fanni

2022. május 10. - 07:58

Egészen meglepő technikai megoldásokat rejtett a burkolat.

Az Operator Starsky nevű YouTube-csatornán jelent meg egy videó, melyen az ukrán erők egy orosz Orlan-10 típusú drónt szednek szét, mely látszólag még nem is volt használva, így sértetlenül, eredeti dobozában került az ukrán fegyveres erők kezére.

Mivel egészen meglepő technikai megoldásokat fedeztek fel a drón belsejében, kissé ironikus hangvételű lett a bemutató is: úgy jellemzik az orosz drónt, mint az “orosz katonai kutatás-fejlesztés géniuszainak termékét”, majd bemutatják, hogy pontosan miért is érdemelte ki ezt a megnevezést.

Az orosz “géniuszok” nagy valószínűséggel a költséghatékonyságot szem előtt tartva egy műanyagpalack kupakját tették be az üzemanyagtartály bemeneti nyílásának elfedésére, míg egyes belső alkatrészeket ragasztóval sikerült a helyén tartani.

A legszebb pedig az a konstrukcióban, hogy a méregdrága felderítő drón rendkívül komplex kamerarendszerének alapja egy Canon kézikamera, s szó se róla, a Canon EOS 750/800D egy remek gép, vagy ahogy az ukránok fogalmaztak, esküvői fotózásra bizonyára tökéletes, de nem biztos, hogy a legalkalmasabb eszköz egy ilyen katonai felderítődrónba.

Egy ilyen drón ugyanis mintegy 100 ezer dollárba (36,5 millió forint) kerül, de ha ezt a konstrukciót nézzük, akkor még az ukrán katonák is össze tudnának barkácsolni egy hasonló drónt közel 3000 dollárból (egymillió forint). Az ukránok kiemelték a videóban, hogy rengeteg külföldi gyártmányú alkatrész van a drónban, ami azért is problémás, mert a nyugati szankciók okán a jövőben már nem fogják tudni pótolni ezen alkatrészeket az oroszok.