Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Az ukrán elnök egy új fogalmat vezetne be az oktatásban a háború miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Borbély Fanni

2022. április 24. - 18:32

Volodimir Zelenszkij egy új kifejezést vezetne be az iskolákban, mely szerinte a jövőben a történelemkönyvekben is meg fog jelenni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy új fogalmat vezetne be a háború miatt az oktatásban, mely úgy hangzik: “ruszizmus”. Az ukrán elnök javaslata szerint meg kellene fontolni e kifejezés oktatásban történő bevezetését, s meglátása szerint a történelemkönyvekbe is be fog kerülni idővel – írja a Pravda.

Úgy fogalmazott, ez egy olyan fogalom, melyre eddig nem volt konkrét szavunk, ám Ukrajnában és Európában már az 1980-as évek óta beszélnek róla, csak nem tudták megnevezni pontosan. Kijelentette, “a szó új, de a tettek ugyanazok”, utalva ezzel a 80 évvel korábbi eseményekre.

Hangsúlyozta, ha górcső alá vesszük a történelmet, láthatjuk, hogy soha nem történt még “ekkora barbárság”, mint most. Az ukrán elnök víziója szerint a ruszizmus fogalmát a jövő nemzedékei ismerni fogják, szerepelni fog a Wikipédia szócikkei között és az iskolás gyermekek világszerte fogják tanulni a történelemórákon.

Kijelentette, a ruszizmus kifejezés a nácizmus mintájára született meg, célja pedig az, hogy világtörténelembe úgy kerüljön be a kifejezés, mint az orosz nácizmus megfelelője. Zelenszkij úgy véli, a történelem majd bebizonyítja, hogy Oroszország a rossz oldalon, Ukrajna pedig a jó oldalon állt, és mindenki tudni fogja, hogy “ki nyerte meg ezt a szabadságharcot” a ruszizmussal szemben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.