Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,193 $

Ukrán bíróság: a galíciai SS-divízió jelképei nem minősülnek náci szimbólumnak

TÉMÁK:
#18
Fotó: Megemlékezést tartanak a nácizmus áldozatainak Babij Jar-i emlékművénél Kijevben 2022. szeptember 29-én, a tömegmészárlás 81. évfordulóján. Egy német SS-különítmény 1941. szeptember 29-től 48 óra leforgása alatt 34 ezer zsidót lőtt agyon a Kijev melletti Babij Jar szakadékban. MTI/EPA/Roman Pilipej
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK
#18

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetét képviselő ügyvéd szerint ezzel véget ért egy „hosszú bírósági eposz, amely öt évvel ezelőtt kezdődött”.

A hírek szerint az ukrán legfelsőbb bíróság nemrégiben úgy határozott, hogy az ukrán ultranacionalisták által használt SS-jelkép nem minősül náci szimbólumnak, s erről Vjacseszlav Jakubenko is beszámolt a Facebookon.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az ügyvéd az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének érdekeit képviseli, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében pedig kiemelte, hogy a legfelsőbb bíróság ezzel véget vetett egy „hosszú bírósági eposznak, amely öt évvel ezelőtt kezdődött”.

A Strana.ua internetes hírportál megjegyezte, hogy 2020-ban az ukrajnai elsőfokú bíróság jogellenesnek ítélte a Nemzeti Emlékezet Intézetének döntését, s ez alapján az említett jelkép nem tartozik a náci szimbólumok használatának tilalma alá. Ezt a döntést most a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte.

A Galícia SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre, s egészen a következő év nyaráig létezett, amíg a Vörös Hadsereg le nem győzte a Lemberg melletti Brodi városánál – derül ki a Mandiner beszámolójából.

A hadosztályba tartozó katonák számos háborús bűnt elkövettek a civilekkel szemben, például részt vettek a lengyel Huta Pieniacka nevű falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg.