Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Az ukrán nőkre 2026-ig nem vonatkozik a kötelező mozgósítás

TÉMÁK:
#Nők
Fotó: A mobiltelefonját nézi egy nő az újranyílt kijevi Függetlenség tere metróállomáson 2022. december 20-án. MTI/AP/Felipe Dana
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Hanna Maljar szerint a nyilvántartási rendszer egyszerűsítésére törekednek, nem pedig a tartalékosok, sorkatonák helyzetének bonyolítására.

Nemrégiben kiderült, hogy az ukrajnai nőkre 2026-ig nem vonatkozik a kötelező mozgósítás, a pontosításra pedig azért volt szükség, mivel korábban bejelentették, hogy bizonyos szakmák női képviselőit katonai nyilvántartásba veszik.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Az Ukrinform Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettest idézte, aki egy televíziós műsorban beszélt arról, hogy szó sincs a nők mozgósításáról, s a változások egyedül a nyilvántartási rendszert érintik.

„2026-ig még azokat az ukrán nőket sem kell kötelezően nyilvántartásba venni, akiknek egészségügyi végzettségük van, holott ők az egyetlenek, akik mobilizálhatók. Más szakmák női képviselői csak önkéntes alapon sorozhatók be a seregbe”

– tette hozzá.

A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a védelmi miniszterhelyettes kiemelte, hogy a nyilvántartási rendszer egyszerűsítésére törekednek, nem pedig a tartalékosok, sorkatonák helyzetének bonyolítására, majd arra utalt, jelenleg mintegy 5 ezer nő tartózkodik önkéntes alapon a fronton.