Megállás nélkül érkeznek Magyarországra az ukrajnai menekültek

Fotó: Ábrahám Gergő angoltanár magyaráz óráján az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült gyerekeknek (b, k) a fővárosi XV. kerületi Czabán Általános Iskolában 2022. március 28-án. Az oktatási intézményben kilenc ukrán menekült diák folytatja tanulmányait. Az Ukrajnából menekültek közül napról napra emelkedik azoknak a száma, ahol a szülők menedékes kérelmet nyújtanak be, és tanköteles korú gyermekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be. Az óvoda- és iskolaválasztás szabadsága őket is megilleti, a körzetes intézményeknek azonban az érintetteket fel kell venniük. MTI/Máthé Zoltán
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 19:44

Folyamatosan érkeznek a menekültek Ukrajnából, legutóbb is több mint 10 ezren lépték át a határt.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7038 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 321 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

(MTI)