Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Orosz-ukrán háború: különleges nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazza Csehország

Fotó: Koporsót emelnek ki a földből az áldozatok exhumálását végző csoport tagjai a kelet-ukrajnai Harkov megyében lévő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján. Az ukrán hatóságok több mint 440 egyenként elásott holttestet hantoltak ki az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt város melletti erdőben. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 19. - 19:49

A cseh külügyminiszter szerint Oroszország tetteit nem szabad elnéznünk, így mielőbbi cselekvésre van szükség.

Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Cseh Köztársaság különleges nemzetközi háborús bűnökkel foglalkozó bíróság felállítására szólított fel, miután tömegsírt fedeztek fel az északkelet-ukrajnai Izjumban.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Az Associated Press szerint az ukrán hatóságok több mint 440 holttestet találtak meg, köztük gyermekeket, felnőtteket és katonákat, akik közül néhányukat hátrakötözött kézzel temettek el, másokon pedig kínzás nyomai voltak láthatók.

Erre vonatkozóan az ukrán elnök, Volodimir Zelenkszkij kijelentette, hogy Bucsa és Mariupol után sajnálatos módon Izjum került sorra, ez pedig azt jelenti, hogy „Oroszország mindenhol halált hagy maga után, amelyért felelősségre kell vonni”.

Jan Lipavsky, a Cseh Köztársaság külügyminisztere Twitteren azt írta, miszerint Oroszország „lelőtt és megkínzott emberek százainak tömegsírjait hagyta hátra” a kelet-ukrajnai városban, amelyet nem szabad elnéznünk, így mielőbbi cselekvésre van szükség.

Elmondása szerint a 21. században „elképzelhetetlenek és visszataszítóak” az ilyen támadások, amelyeket a polgári lakossággal szemben követnek el, ők azonban kiállnak amellett, hogy minden háborús bűnöst felelősségre vonjanak – írta a Sky News.

„Egy különleges nemzetközi törvényszék mielőbbi felállítását szorgalmazom, amely az agresszió bűntettét fogja üldözni” – hangsúlyozta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.