Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Elsütik az ukránok az amerikai „csodafegyvert”, majd futásnak erednek a golyózápor miatt (videó)

Fotó: A Szent Javelina című, Szűz Máriát egy Javelin amerikai páncéltörő rakétavetővel ábrázoló falfestmény egy kijevi lakóházon 2022. június 6-án. Ez egyike azoknak a fegyvereknek, amelyekkel az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatják Ukrajnát az orosz támadással szembeni védekezésben. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Hujber Dávid

2022. június 16. - 21:25

Egészen közelről nézhetjük meg munka közben az FGM–148 Javelin néven futó amerikai „csodafegyvert”, ami igen komoly tűzerővel rendelkezik.

Ukrajna az elmúlt hetekben ismét egyre többször kért fegyvert a Nyugattól, de igazán nagy szállítmányokról nem érkezett hír. Azelőtt az USA heti rendszerességgel jelentette be a nagyobbnál nagyobb fegyvercsomagokat, majd következett egy kis szünet.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

Amikor Ukrajna már erősen kezdett kifogyni a lőszerekből és a fegyverekből, miközben azt mondták, az orosz tűzerő tízszeresére nőtt, Joe Biden amerikai elnök bejelentette, jön az 1 milliárd dolláros fegyvercsomag Ukrajna részére.

Ezekkel a fegyverekkel ismét kellemetlenséget tudnak majd okozni az orosz erőknek, akik azonban így is túlerőben vannak. Az ukránok többek között FGM–148 Javelin típusú vállról indíthat páncéltörő rakétát is használnak.

Igen könnyű a használata, és cserébe nagyon pontos lövéseket lehet leadni vele az infravörös önirányítású rendszer segítségével. Maga a fegyver nem új, a 90-es évek közepén kezdték meg a sorozatgyártását, és először 1996-ban vetették be.

Az alább látható videóban pontosan egy ilyen fegyvert nézhetünk meg működés közben. Miután az ukránok elsütötték a páncéltörőt, futásnak eredtek, mert azonnal lőni kezdtek rájuk a közelben tartózkodó orosz erők.