Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Csak az aknák „kitakarítására” 34 milliárd forintnyi támogatást kap Ukrajna

Ukrán gyerekek különbözõ típusú aknákat néznek egy kijevi iskolában 2022. január 27-én. Rendõrök és mentõalakulatok tagjai megtanítják az iskolásoknak, hogy mit kell tenniük, ha gyanús tárgyakat vagy lõszert találnak. Nyugati országok az elõzõ hetekben többször is Ukrajna elleni háború elõkészítésével vádolták meg Oroszországot, amit Moszkva visszautasított. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 10. - 14:16

Ukrajna számottevő hányada, legyen szó szárazföldről vagy tengerről, alá lett aknásítva, hogy az ellenfél előrenyomulását lassítsák.

Ebben túl sok meglepetés nincs, évtizedek óta ez az egyik fő háborús taktika az ellenség támadásának lassítására és a frontok bebiztosítására, így mind az orosz, mind az ukrán hadsereg ehhez az eszközhöz nyúl.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A probléma a háború végével vagy a harcok alábbhagyásával „kezdődik”, ugyanis ilyenkor el kell távolítani az elhelyezett aknákat – ez pedig egyáltalán nem egyszerű feladat, kiemelt képzettségű tűzszerészekre van szükség ezen feladat elvégzéséhez.

Az amerikai külügyminisztérium pedig most közleményben jelentette be, hogy ezen a téren is segítséget nyújtanak az ukránoknak, összesen 89 millió dollárnyi (34 milliárd forint) összeget különítenek el erre a célra – írja a The Guardian.

Ebbe beletartozik az ukrán tűzszerészek felszerelése, valamint bő 100 csapat kiképzése, hogy az aknákat és egyéb fel nem robbant robbanószereket biztonsággal el tudják távolítani. Erre nagy szükség lesz, mert Zelenszkij egyik tanácsadója szerint 160 ezer négyzetkilométernyi területet kell aknátlanítani.

Andrij Jermak egyébként összehasonlításképp kiemelte, hogy ez a terület Virginia, Maryland és Connecticut államok összes területét lefedi összeadva, így mindenképpen jelentős területen szükségesek az aknátlanító akciók.

Az USA történetében egyébként ez a legnagyobb támogatás, amit aknátlanításra nyújtanak, nem véletlen, hogy az amerikai külügy a közleményben a vietnami, kambodzsai és laoszi aknátlanítási programokhoz hasonlította ezt, amelyeket az 1960-as és 70-es években kellett véghez vinni a háborúkat követően.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.