Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Fedorov: Ukrajna további, mintegy 10 ezer Starlink-antennát kap

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mihajlo Fedorov, ukrán miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy Ukrajna megállapodást kötött Elon Musk SpaceX-ével, hogy további több ezer Starlink-antennát kapjon.

A Bloomberg számolt be arról, hogy Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes, s a digitális átalakulásért felelős miniszter bejelentette, Ukrajna megállapodásra jutott a SpaceX Exploration Technologies vállalattal, így további több ezer Starlink-antenna érkezik hamarosan az országba.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A magas rangú kormányzati tisztviselő közlse szerint ezen antennák jelentős segítséget nyújtanak majd a fegyveres erőknek az orosz légitámadások elhárításában, melyek még mindig azzal fenyegetik Ukrajnát, hogy teljes sötétségbe borítják az országot, ezzel együtt pedig elvágják a kommunikációt is.

Fedorov közlése szerint a következő hónapokban több mint 10 ezer ilyen antennát küldenek Ukrajnába, kiemelve, hogy ő maga személyesen konzultált az ügyben Elon Muskkal, de azt is hangsúlyozta, hogy “SpaceX és Musk gyorsan reagál a problémákra és segít nekünk”.
Hozzátette,

“Musk biztosított minket arról, hogy továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. Amikor komoly áramszünetünk volt, aznap üzentem neki, ő pedig azonnal reagált, és máris tett néhány lépést. Megérti a helyzetet.”

Noha a Bloomberg megkereste az ügyben Elon Muskot is, ő egyelőre nem kívánta kommentálni a megállapodást. A Starlink már a háború kezdete óta nagy szerepet játszik az ukrán erők kommunikációjában, hiszen az oroszok a háború kezdetén kifejezetten azt a célt tűzték ki, hogy megsemmisítsék az ukrán kommunikációs csatornákat.