Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy tartóztasson fel egy orosz gabonaszállító hajót

Fotó: Érett kalászok a dél-ukrajnai Odessza környékének árpaföldjén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/PAP/Leszek Szymanski
not image

Hujber Dávid

2022. július 2. - 06:19

A legújabb jelentések szerint Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy tartóztasson fel egy orosz zászló alatt közlekedő hajót, mely gabonát szállít.

A Reuters beszámolója szerint Ukrajna arra kérte Törökországot, hogy tartóztassa fel az orosz Zhibek Zsoly teherhajót, mely Berdjanszkból szállított gabonát. A hírügynökség az ukrán külügyminisztérium szóvivője és a főügyészségnek nyilatkozatára hivatkozva számolt be a hírről.

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

Az ukrán főügyészség azt követelte Törökországtól, hogy vizsgálja át az ügyben érintett hajót, melynek ideje alatt vegyen mintát a raktérben lévő gabonából egy törvényszéki vizsgálat lefojtatásának céljából.

Jevgenyij Balickij, a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője csütörtökön arról beszélt, hogy berdjanszki kikötőben újraindult a munka, és az első kereskedelmi hajó már elhagyta a kikötőt.

A hajó egy baráti ország felé vette az irányt, összesen 7000 tonna gabonával a rakterében, ami jelentős mennyiség. Berdjanszk alig négy nappal a háború megindítását követően került orosz ellenőrzés alá – írja a TASZSZ.

Továbbra is kritikus kérdést jelent a gabona exportja Ukrajna, és az egész világ számára. Számos országot befolyásolhat a súlyos helyzet, az ukránok pedig azzal vádolják az oroszokat, hogy többek között rengeteg gabonát loptak el a háború ideje alatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.