Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Ukrajna rendkívüli áramszüneteket vezetett be, az időjárás is nehezíti a helyzetet

Fotó: Autók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Zaporizzsja megye kormányzója szerint minden régióban energiahiány van, s a szükséges mennyiség akár egyharmada is hiányozhat.

Ukrajna ismét rendkívüli áramszüneteket vezetett be, miközben megpróbálja helyreállítani a megrongálódott energetikai infrastruktúrát, a kialakult helyzetet pedig még tovább nehezíti az időjárás okozta jegesedés a vezetékeken, főleg a nyugati régiókban.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az ukrán állami hálózat-üzemeltető, az Ukrenergo szerint az erőműveket és a nagyfeszültségű hálózatot ért légicsapások miatt jelentős áramhiány van, s hasonló tapasztalatokról számolt be Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója.

„Minden régióban energiahiány van. A szükséges mennyiség akár egyharmada is hiányozhat”

– fejtette ki.

Mindez azután történt, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester arra figyelmeztetett, a fővárost illetően egy olyan forgatókönyv is felmerülhet, hogy a télen „apokalipszis” következik be, amennyiben a kulcsfontosságú infrastruktúra elleni orosz támadások folytatódnak – írta a Sky News.

Oroszország az elmúlt hetekben jelentős mértékben fokozta az ukrán energetikai létesítmények elleni csapásait, mondván, azok legitim célpontoknak számítanak katonai szempontból, míg Ukrajna hangoztatta, hogy mindez a civilek ellen irányul, ezáltal háborús bűncselekménynek minősül.