Ukrajna rakétákkal igyekszik megtörni az orosz hadsereget, újabb akció a Kígyó-szigetnél

Fotó: Fotó: A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételeztt ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. MTI/AP/Planet Labs PBC
not image

Hujber Dávid

2022. május 13. - 23:37

Az ukránok újabb rakétatámadást indítottak a Kígyó-sziget közelében, és úgy tűnik, hogy az egyik orosz partraszálló még pont el tudta kerülni a végzetes csapást.

A Maxar Technology rendszeresen oszt meg műholdképeket az ukrajnai háborúról, Legutóbb egy rakétacsapást rögzíthettek, még csütörtökön a Kígyó-sziget közelében, ahol már számos csata zajlott.

Két füstfelhő is látható az orosz Serna-osztályú partraszálló hajó közelében a Fekete-tengeren, amit a Maxar azonosított. A hajó valószínűleg éles kanyart vett, amikor a rakéta becsapódott a vízbe.

Közel egy héttel ezelőtt arról számoltak be, hogy két Raptor-osztályú járőrhajó mellett egy partraszálló hajót is eltaláltak. Korábban egy olyan videó is napvilágot látott, amin egy orosz helikopter szerepel a szigeten, majd a következő pillanatokban darabokra szakítja egy érkező rakéta.

A videót az ukrán fegyveres erők tették közzé, bizonyítván, hogy a helikopter valóban megsemmisült, és valószínűleg a fedélzeten tartózkodók mind életüket vesztették. Az ukránok az elmúlt hetekben nem egy járművet semmisítettek meg a szigeten, ahol az oroszok erők szintén nincsenek biztonságban.

Csütörtökön pedig arról számoltak be, hogy kigyulladt az egyik orosz támogató-hajó, a Vszevolod Bobrov, amit Szevasztopolba vontattak a Kígyó-szigetek közeléből. Ez a támogató hajó nem látható a műholdfelvételen, így ezt az állítást a CNN már nem tudta megerősíteni. Oroszország eddig a fentebb említett hajók egyikének elvesztését sem jelentették be.