Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

„Putyin háborúja a robbanás szélére sodorta Dagesztánt”

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sekszna folyón átívelõ cserepoveci Arhangelszkij híd avatóünnepségén vesz részt videokonferencia keretében vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2022. augusztus 10-én. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 17. - 11:43

Már korábban is volt gondja a Kremlnek az észak-kaukázusi térség legnagyobb muszlim államával, a háború pedig újra pattanásig feszítette az idegeket.

Dagesztán ugyanis az Orosz Föderáció összes tagköztársasága közül a legnagyobb harci veszteségeket szenvedte el, már kétszer annyit, mint a szovjetek csaknem egy évtizedes afganisztáni háborúja során.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Egyre több beszámoló érkezik arról, hogy éppen ezért Dagesztánban a legmagasabb az aránya a sorkötelezettség megtagadásának, valamint a már besorozott katonák parancsmegtagadásának, egyszerűen nem hajlandóak a dagesztániak tovább harcolni.

Ilja Davljatchin, a Vertska Media újságírója pedig arról számolt be, hogy erre könyörtelen választ adtak az orosz hatóságok, különösen az orosz hadsereg, nem egy alkalommal lehetett arról hallani, hogy bírósági ítélet nélkül hadifogságba helyeztek dagesztániakat.

A legsúlyosabb következménye annak, hogy egyre több dagesztáni tagadja meg a harcokat, hogy a menekülni vágyóknak speciális jelölést tesznek az útlevelére, amely miatt nem kaphatnak munkát a jövőben a rendőrségnél vagy bármilyen kormányszervnél.

Ez azért érzékeny veszteség a dagesztániak számára, mert a legtöbben pont ezért csatlakoztak a hadsereghez, hogy később kapjanak valami jó állást a kormánynál – mivel a tagköztársaság bár nagy, de meglehetősen szegény.

Ez viszont csak ahhoz fog vezetni, hogy még több dagesztáni hagy fel a harcokkal és egy sornyi, dühös, katonai tapasztalattal rendelkező fiatalember lesz a tagköztársaságban, akiknek nem tudnak megfelelően integrálódni a társadalomba.

Afrika és a Közel-Kelet számtalan példája pedig tökéletesen demonstrálta, hogy ez a katasztrófa receptje – sokan pedig azt sejtik, hogy ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor Dagesztánban felrobbanhatnak azok az indulatok, amik már így is a robbanás szélén vannak.