Figyelmeztetett Oroszország: „Következményei lesznek Ukrajna NATO-csatlakozásának”

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 9-én. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Nagy Noel

2021. október 22. - 18:06

Nem nézi jó szemmel Moszkva, hogy a közvetlenül határukban lévő Ukrajnát felvenné sorai közé az észak-atlanti katonai tömb.

Volt már arra példa a történelem folyamán, amikor a volt keleti blokkhoz tartozó államokat vettek fel a NATO tagjai közé, Oroszország nem kis felháborodására.

Az elmúlt idők során pedig felmerült, hogy az Oroszország és a Nyugat között leginkább vitatémát képező Ukrajnát is felvehetik az észak-atlanti katonai tömbbe.

Oroszország ez ellen korábban már tiltakozott, mondván, hogy ez provokáció. Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere viszont jelezte, hogy harmadik ország nem vétózhatja meg egy állam csatlakozását.

Moszkva viszont figyelmeztetett, hogy amennyiben a NATO lépéseket tesz Ukrajna felvételére, annak „következményei lesznek” – idézte a Reuters.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes egyértelműen jelezte, hogy válaszlépésekre lehet számítani, amennyiben a Nyugat becsatolja magához katonailag Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor már jó ideje törekszik erre, amely szándékokat megújított az, hogy Oroszország még tavasszal el kezdett mozgósítani az ukrán-orosz határon.

Továbbra is feszült a két ország viszonya, ugyanis a 2014-es ukrán polgárháború idején elfogadott nézet volt, hogy a szakadár Donyecki és Luhanszki régiókat a Kreml pénzeli.

A Krím-félsziget annektálása is érzékeny pont volt a felek között, amelynek kapcsán a nyugati országok még szankciókat is vezettek be Oroszország ellen.