„Véres mészárlás lesz, ha Oroszország inváziót indít”

Ukrán katona a lövészárokban a Donyeck megyei Debalceve közelében 2021. december 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott beszélgetése során azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erõk "provokatív" tevékenységet végeznek a konfliktusövezetben, amelynek célja a Donyec-medencei válság rendezésrõl megkötött minszki megállapodások kisiklatása. MTI/AP/Andriy Dubchak
not image

Nagy Noel

2021. december 8. - 11:25

Egyre fokozottabb aggodalmak övezik Oroszország katonai átcsoportosítását az ukrán határon, többen is aggódnak egy potenciális invázió miatt.

Olekszij Rezsnyikov, Ukrajna védelmi minisztere a CNN-nek adott interjújában fejtette ki aggodalmát a kialakult helyzet kapcsán. A miniszter ráadásul meglehetősen aggasztó jóslatot tett arra vonatkozóan, hogy mi történhet egy invázió esetében:

„Nagyon véres mészárlás jöhet, ha Oroszország úgy dönt, lerohanja Ukrajnát. Az orosz srácok is koporsókban fognak hazamenni”

Rezsnyikov arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy álljon ki Ukrajna ügyéért Vlagyimir Putyinnal szemben a következő megbeszélésükön. Mint azóta tudjuk, meg is történt az első telefonhívás, azonban ebben nem történt számottevő áttörés:

„Ha tanácsod kéne adnom Biden elnöknek, azt mondanám neki, hogy üzenje meg Putyinnak: semmiféle vörös vonala nincs itt nálunk a Kremlnek. A vörös vonala maga Ukrajna, a civilizált világ pedig határozottan fog reagálni. Az a hozzáállás, hogy ne provokáljuk Oroszországot, nem fog működni”

Az Egyesült Államok és a nyugat több országa is aggodalmát fejezte ki Oroszország jelentős átcsoportosítása kapcsán, folyamatosan növekszik ugyanis a katonák és a harckocsik száma a két ország határánál.

Amerikai titkosszolgálati források szerint Oroszország már rendelkezik akkora kapacitással az ukrán határon, hogy gyors és azonnali inváziót tudjanak indítani. Még az ellátási utakat is kialakították, orvosi egységeket állítottak fel, valamint elegendő üzemanyagot is biztosítottak.

Rezsnyikov elmondása szerint Oroszország jelenleg mintegy 95 ezer főt vitt át az ukrán határ közvetlen közelébe. Becslései szerint mivel jobb harci tapasztalatai van az ukrán katonáknak a közelmúltban, létszámuk miatt pedig több katonára lesz szükségük, mint az amerikai becslések szerinti 175 ezer.

„Hivatalosan 250 ezer katonával rendelkezünk, de van még 400 ezer veterán és 200 ezer tartalékos. Nem lesz elég 175 ezer fő Ukrajna ellen”

Rezsnyikov szerint egy esetleges orosz invázió az egész európai kontinensre nézve katasztrofális következményekkel járna, becslései szerint legalább 4-5 millió ukrán menekülne el otthonából. A védelmi miniszter jelezte: Ukrajna fontos élelmiszerellátója Európának és Afrikának is, így az ellátási láncokban is gondok keletkeznének.

A védelmi tárca vezetője, hogy a szövetségeseiktől további segélyt kértek, azonban ez elsősorban katonai felszereltségre és képzésre vonatkozik, különösen az ukrán légierő és haditengerészet számára:

„Nincs szükségünk katonára, szerintem nem lenne igazságos, hogy amerikai katonák halnának meg Ukrajnában, így arra nincs szükségünk”

Ukrajna már hetek óta arra figyelmeztet, hogy Oroszország megpróbálja destabilizálni az országot egy katonai invázióval, a NATO pedig felhívta a figyelmet, hogy nagyon szokatlan mozgásokat lehet tapasztalni az orosz haderők részéről.

A Kreml pedig folyamatosan tagadja, hogy inváziót tervezne és amellett érvelnek, hogy a NATO által Ukrajnának nyújtott támogatás hatalmas fenyegetést jelent Oroszország számára. A Kreml közölte, hogy ha a NATO fegyvereket telepít Ukrajnába, akkor ők is reagálni fognak.

Rezsnyikov erről elmondta a CNN kérdésére, hogy szerinte Oroszország azért viselkedik így, mert káoszt és félelmet akarnak kelteni Ukrajnában, hogy végül megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását.