Dollár
432,25 Ft
Euró
423,13 Ft
Font
481,05 Ft
Bitcoin
19,681 $

Ukrajna: az oroszok radioaktív porfelhőt akarnak generálni

Fotó: Ukrán katonák pihennek a donyecki régióban tartott hadgyakorlat közben 2022. augusztus 22-én. MTI/AP/David Goldman
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 24. - 07:46

Az ukrán hírszerzés azt mondja, az orosz hadsereg most azon dolgozik, hogy radioaktív porfelhőt szabadítson az emberekre a zaporizzsjai atomerőműnél.

Oroszország folyamatosan egyeztet az ENSZ képviselőivel az atomerőműnél kialakult helyzet miatt. Biztosak benne, hogy az ukránok szándékosan lövik az objektumot, amivel atomkatasztrófát idézhetnek elő, mely súlyos hatással lenne Európára.

Az ukránok mindezt tagadják, és azt mondják, hogy ez is csak az oroszok játéka, pontosan ők azok, akik atomkatasztrófát idézhetnek elő. Oroszország már bizonyítékokat adott át arról, hogy az ukránok támadják az erőművet, ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Az ukrán hírszerzés pedig azt állítja, hogy az oroszok azon dolgoznak, hogy lerombolják az erőműnél lévő hamuaknákat, ami által radioaktív porfelhőt hoznának létre. Szerintük az Energodar környéki külvárosok elleni aknatámadások célja nem más, mint a zaporizzsjai erőmű hamuaknáinak célba vétele.

A hőerőművek során keletkező hamut ezeken a helyeken tárolják, és a hulladék magas koncentrációban tartalmaz mérgező anyagokat. Legalább 2,5-szer magasabb a sugárzási szintjük, mint általában, és a por nagyon nagy távolságokat képes megtenni a széllel.

A legnagyobb veszélyben Energodar környéke lehet, és már emelkedésnek indult a sugárzási szint. A The Guardian is beszámolt az ukránok jelentéséről, de hogy mi történik pontosan a helyszínen, csak kevesen tudhatják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.