Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Ukrajna: a “népszavazások” szervezésében részt vett ukránok börtönbüntetésre számíthatnak

Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott, oroszbarát "Luhanszki Népköztársaság" vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én, az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazáson. A referendumot szeptember 23. és 27. között rendezik a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint az orosz fennhatóság alá került Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 27. - 21:45

Az ukrán hatóságok kedden bejelentették, hogy a hivatalos szervek börtöntüntetéssel is sújthatják azokat az ukrán állampolgárokat, akik önszántukból vettek részt a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott “népszavazásokon”, ám azokat, akiket az oroszok kényszerítettek, nem fogják megbüntetni.

A Guardian beszámolója szerint az ukrán hatóságok kedden bejelentették, hogy a jelenleg orosz megszállás alatt álló területeken kedden befejeződött “népszavazások” megszervezésében részt vett ukrán állampolgárok akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Blick svájci lapnak adott interjújában elárulta, az ukrán hatóságoknak vannak listáik azokról a személyekről, akik valamilyen módon részt vettek a “népszavazáson”, hozzátéve, hogy a szavazásra kényszerített ukrán állampolgárokat nem fogják megbüntetni.

Az orosz állami média pedig a várakozásoknak megfelelően kedden arról számolt be, hogy a megszállt ukrán területeken az emberek “elsöprő többséggel” szavaztak az Oroszországhoz való csatlakozásra – olyan nyilvánvalóan hihetetlen adatokat közölve, melyeket még Kim Dzsongun Észak-Koreája is megirigyelne –, közlésük szerint ugyanis az állítólagos exit pollok 92 százalék körül mozognak.

Egyelőre nem tudni biztosat, ám várhatóan az orosz elnök is beszédet mond, ami akár már pénteken megtörténhet: az orosz állami média közlése szerint ugyanis Vlagyimir Putyin a parlament mindkét házában beszédet fog mondani, így valószínűsíthető, hogy akkor fogja bejelenteni a megszállt ukrán területek annektálását is.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság is közölte, hogy soha nem fogják elismerni a “népszavazások” eredményeit, a brit kormány pedig nem tétlenkedett és közleménye után közvetlenül azt is bejelentette, hogy további szankciókat vezet be ezúttal 33 olyan személy ellen, akik részt vettek a “népszavazások” megszervezésében.

Noha a “népszavazások” hihetetlen eredményeinek kihirdetését követően Putyin állította, hogy készen áll a béketárgyalásra Ukrajnával, Volodimir Zelenszkij érthető módon jelezte, hogy amennyiben Oroszország valóban annektálja az érintett ukrán területeket, úgy ellehetetlenül a diplomáciai úton történő béketárgyalások lehetősége is.

A “népszavazások” menete és a megfélemlítés

Több jelentés is érkezett arról, hogy az oroszok megfélemlítették a szavazókat: a megszállt Herszonban működő köztéri kamerák is azt mutatták, hogy a megszálló hatóságok biztosai fegyveres orosz katonák kíséretében jártak házról házra. A rendkívül alacsony részvételi arány miatt pedig a helyi lakosokat arra kényszerítették, hogy az evakuált lakosok nevében is szavazzanak.

Makszim Erisztavi ukrán újságíró egy tweetben számolt be arról, hogy dél-ukrajnai családját az oroszok fegyverrel kényszerítették szavazásra. Elmondása szerint házról házra jártak, és ott, a fegyveres orosz katonák szeme láttára, nyíltan kellett bepipálniuk, hogy az Oroszországhoz való csatlakozást támogatják – vagy ahogy ő fogalmazott, az öngyilkos hajlamúak akár azt is bejelölhették, hogy maradnának Ukrajnával.

A TASS orosz állami hírügynökség közlése szerint “biztonsági okokból” volt szükség arra, hogy a biztosok házról házra járjanak, természetesen orosz fegyveres katonák kíséretében. A szintén orosz Vedomosztyi pedig arról számolt be, hogy a megszállt ukrán területeket az Oroszország által 2014-ben elfoglalt, törvénytelenül és erőszakkal annektált Krímmel együtt egy úgynevezett “Krími Szövetségi Körzetbe” fogják összevonni, mely területek természetesen Oroszország fennhatósága alá tartoznak majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.