Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Ukrajna Libanon segítségét kéri, hogy a „lopott” árut szállító hajó ügyében nyomozzanak

Fotó: A Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötőbõl 2022. augusztus 1-jén. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az első, ukrán gabonát szállító hajó, amely távozhat Odesszából. MTI/AP/Michael Shtekel
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 3. - 05:23

A hatóságok arról számoltak be, miszerint az árpát és lisztet szállító hajó rakományát ukrán raktárakból tulajdonították el.

A jelentések alapján Ukrajna igazságügyi együttműködést kér Libanontól, ahol állításaik szerint egy szankciókkal sújtott, szíriai lobogó alatt közlekedő hajó kötött ki, amelynek rakterében lopott lisztet és árpát szállított.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

A kérés azokon a bizonyítékokon alapul, amelyeket egy ukrán bíró gyűjtött össze és nyújtott be a libanoni külügyminisztériumnak, Ghassan Oueidat legfőbb ügyész pedig pénteken elrendelte a hajó lefoglalását mindaddig, amíg a rakomány eredetének vizsgálata folyamatban van.

Mindemellett felkérte a belbiztonsági erők hírszerzési osztályát, hogy folytassanak vizsgálatot az ügy érdekében, Abdallah Bou Habib külügyminiszer azonban eddig nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

A Reuters szerint az ukrán nagykövetség közölte, bizonyítékokkal tudják alátámasztani a vádakat, amelyek a Laodicea nevet viselő hajóra és annak rakományára vonatkoznak, a libanoni orosz nagykövetség pedig azt mondta, nincs információjuk a hajó által szállított áruk eredetéről.

Az ukrán hatóságok állítása szerint a Laodicea szerdán kötött ki Tripoli kikötőjében, rakterében 5000 tonna árpával és 5000 tonna liszttel, amelyeket ukrán raktárakból tulajdonítottak el, majd a Krímben lévő, a nemzetközi hajózás elől lezárt kikötőbe ment, mielőbb Libanonba hajózott.

A Sky News cikkéből kiderül, miszerint a rakományt birtokló törökországi Loyal Agro Co LTD ezt tagadta, hozzátéve, hogy 8000 tonna lisztet és 1700 tonna árpát szállítottak, emellett semmiféleképp sem lopták el azokat Ukrajnából.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.