Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Úgy lerombolták az oroszok Ukrajna tengerpartjait és kikötőit, hogy 10 év kellhet az újjáépítéshez

Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/EPA/STR
not image

Nagy Noel

2022. június 25. - 15:15

Tarasz Viszockij, Ukrajna helyettes mezőgazdasági minisztere meglehetősen lesújtó jóslatot tett közzé az újjáépítési időt illetően.

Viszockij kijelentette, hogy legalább 10 évnyi építésre és befektetésre van szükség, mire tökéletesen helyettesíteni tudják a lerombolt Fekete-tengeri infrastruktúrát, amelyet 2000-től kezdődően mintegy 20 évig építették.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Amióta Oroszország megindította az invázióját, több millió tonna gabona és egyéb létfontosságú élelmiszer ragadt Ukrajna kikötőiben, az oroszok nem hajlandók átengedni a szállítmányokat, ezért félő, hogy Putyin képes lehet a harmadik világot is kiéheztetni a háborús sikerért.

„Fontosak az alternatív útvonalak, azonban ez az ukrán exportok mindössze harmadát tudják csak szállítani” – fogalmazott Viszockij, miközben Ukrajna nyugati partnerei azon dolgoznak, hogy valahogy feloldják a blokádot a Fekete-tengeren.

„Amíg azonban nem kapunk konkrét garanciákat, hogy a hajók biztonságosan tudnak jönni és távozni, nem engedhetjük ezt meg. Oroszország nem volt hajlandó ezeket a biztosítékokat megadni”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Viszockij szerint azonban a tavalyi termésből továbbra is 20 millió tonna gabona állomásozik a kikötőkben, amelynek kapcsán annyiban megnyugtató információt közölt a miniszterhelyettes, hogy megfelelő körülmények között 2 évig biztonságosan tárolhatók – idézte a The Guardian.

Viszockij kiemelte, hogy az oroszok a kikötők infrastruktúrájának 10-15 százalékát teljesen lerombolták a különböző rakétatámadásokkal. Erre egy példa, hogy a népirtó csapatok az ország egyik legnagyobb gabonaterminálját is kilőtték Mikolajevben a közelmúltban.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy konkrét bizonyítékuk van arra, hogy az oroszok félmillió tonna gabonát lopták el részlegesen megszállt területekről, úgymint Herszon, Zaporizzsja és Luhanszk. Hozzátette: Oroszország egyik legnagyobb szövetségesének, Szíriának is szállítottak egyebek mellett ebből.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.