Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Iskolakezdés Ukrajnában: a nehézségek ellenére is igyekeznek újraindítani az oktatást

Fotó: Orosz támadásban megrongálódott iskolaépület a kelet-ukrajnai Druzskivkában 2022. augusztus 30-án. MTI/AP/Leo Correa
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 2. - 13:21

A szülők amiatt aggódnak, mennyi képzett szakember maradhatott az országban, és vajon lesz-e lehetőség jelenléti oktatásra.

Sok család és gyermek számára a szeptember a normalitást, a szervezettséget és a barátokkal való újbóli kapcsolatteremtés lehetőségét jelenti, ahogy megkezdődik az új tanév, Ukrajnában azonban több tízezer ember számára nem adatott meg ez a kényelem az idei évben.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

A kijevi hatóságok szerint a háború egyik következménye az, hogy az iskolák mindössze 40 százaléka tud teljesen kinyitni, másutt pedig hatalmas kráterek éktelenkednek az udvaron, repesznyomok a falakon, az ablakok mind kitörve.

Eközben a szülők amiatt aggódnak, a gyerekeknek lesz-e lehetősége jelenléti oktatásra „a képernyő bámulása” helyett, illetve azért is, hogy vajon mennyi képzett szakember maradhatott az országban, hiszen a háború kirobbanása után több pedagógus is elhagyta Ukrajnát.

Az oroszok által megszállt területeken feltehetőleg még súlyosabb a helyzet, ugyanis a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az ukrán családok kénytelenek a gyermekeiket olyan iskolákba vinni, ahol az Oroszországból érkezett tanárok „átprogramozásra” készülnek.

Elmondásuk szerint az lesz a céljuk, hogy a tanterv révén Ukrajnát és az ukrán nyelvet „valótlannak” állítsák be, ezzel próbálva újraírni a történelmet és átformálni a gyerekek gondolkodását, akik emiatt már jobban félnek az új tanároktól, mint magától a háborútól – írta a BBC.

Bár több iskolaépület is felújításra szorul, a helyi politikusok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az oktatás a lehető legjobb körülmények között induljon újra, a szülők pedig abban bíznak, hogy megfelelő jövőt tudnak teremteni a gyermekeiknek, akiket örökre átformált a hazájuk elleni támadás.