Amerikai titkosszolgálat: így készíti elő Oroszország az ukrajnai inváziót

Ukrán katona a kelet-ukrajnai Donyeck közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerõk közötti összecsapások egyik helyszínén 2022. január 2-án. Az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus. MTI/AP/Andriy Dubchak
not image

Nagy Noel

2022. január 14. - 19:22

Fontos információk birtokába jutott az amerikai titkosszolgálat, amelyek alapján kiderült, hogyan készíti elő Oroszország az ukrán inváziót.

Washington információi szerint ugyanis Moszkva egy külön működési egységet állítottak fel, amelynek feladata az lesz, hogy különböző szabotázsakciókkal provokálják ki Ukrajna területén az orosz inváziót – számolt be róla a CNN.

Előfordult már a történelem során, hogy egyes országok egy ürügyet kreáltak maguknak annak érdekében, hogy egy konfliktusba beléphessenek. Az Egyesült Államokat is ezzel vádolták például a vietnami háború esetében, hogy a Tonkin-öbölbeli incidenst saját maguk idézték elő, hogy beléphessenek a háborúba.

Most Oroszország egy ehhez hasonló eseményt készít elő az amerikai hírszerzés szerint, hogy legyen egy hivatkozási alap arra, miért rohanják le Ukrajnát. Ilyen akció lehet, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen követnek el szabotázst.

A donyecki és luhanszki szakadárok ugyanis nemcsak oroszpártiak, hanem sok biztonsági szakértő szerint Oroszország de facto proxihadseregeként működnek Ukrajna területén. Az oroszok gyakran védelmükbe veszik nyilvánosan is a szakadárokat, támogatják a törekvéseiket.

Az amerikai titkosszolgálat szerint pedig így állhat össze a kép: az orosz különegységek különböző szabotázsakciókat, akár robbantásokat hajthatnak végre a szakadár területeken, amelyet utána Ukrajnára fognak és erre hivatkozva megindítják az ország elleni inváziót.

Az amerikai információ pedig tükrözi az ukrán védelmi minisztérium pénteki közleményét, amelyben hasonlót jósoltak: Oroszország különleges erőkkel fogja megtámadni a saját pártfogoltjait, hogy ezt később Ukrajnára tudja fogni.

„A hírszerzés arról értesült, hogy Oroszország éppen annak az alapjait fekteti le, hogy tudjanak ürügyet teremteni az invázióra. Ezt láthattuk 2014-ben is, ezért figyeljük tovább az előkészületeket és minden új információt megosztunk a sajtóval”

mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az ukrán védelmi minisztérium ettől elkülönülő közleményben pedig kihangsúlyozta, hogy mind az ország területén tartózkodó orosz rejtett katonai egységek, hanem a szakadárok is utasítást kaptak a provokáció előkészítésére.

A Washington Postnak egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország állami médiát és közösségi médiát is be fogja vetni annak érdekében, hogy álhírekkel gerjessze a feszültséget Ukrajna területén.

A mai nap során ráadásul hatalmas kibertámadást indítottak több ukrán kormányoldal ellen is, amely mögött egyértelműen sokan az oroszokat sejtik. Ráadásul egyre többen valószínűsítik az invázió tényét, ugyanis sikertelenül zárultak az eheti tárgyalások a Nyugat és Oroszország között.